Pages

Thursday, August 28, 2014

KAHKAHKAH

KAU SUKA KAT DIA TAPI KAU TAKDE KEBERANIAN NAK MENGAKU!

KAHKAHKAH!!!!

#NakKetawaLagiKeNakNangisSekarangNi?

#KBAI

Wednesday, August 27, 2014

Crush

Assalamualaikum...


Sape yang tak ada crush seumur hidup, dia memang seorang pentipu! Baik ngaku cepat. Yang kau ni dah bakpe nak marah-marah orang ni hoi?

Kalau tanya dengan aku, memang la banyak crush. Setahun lebih 10 orang crush aku weh. Nampak tak boleh tahan gatalnya? Orang selalunya crush dalam setahun maybe 1-2 orang je. Aku ni special case sikit. Asal berkenan dalam hati, pufff...jadilah cocokrunch crush aku. Kalau la jantan-jantan yang aku crush tau aku ni tengah crush kat dorang, mesti dorang akan dapat kemurungan ni T_T

So, meh nak story mory pasal crush. Crush aku bermula sedari sekolah rendah darjah 1. Yes! You read it right! Standard 1 dah gatal merenyam nak ada crush! Masa darjah satu ni, aku pergi sekolah naik bas. Aku ingat lagi aku naik bas pakcik Abbas, bas dia kontot je. Pakcik Abbas ni dia kutip budak-budak dari sekolah lain-lain. So masa dalam bas ni lahhh aku kenal crush yang pertama. Budak ni nama dia Mohd Amin bin apa pun aku tak tau. Putih budaknya dan nampak baik. Sungguh aku tak sedar diri kulit gelap nak di-match-kan dengan orang kulit putih. Amin ni budak sekolah All Saint Kamunting, aku pulak budak sekolah Long Jaafar. Tetiap hari Pakcik Abbas akan hantar budak sekolah aku dulu baru, dia akan hantar ke solah lain pulak. So nak jumpa Amin ni masa pergi dan balik sekolah je laaa. Dulu dalam bas pakcik Abbas ni dah macam kedai runcit mini. Ada jual aiskrim malaysia, keropok, kacang dengan coklat, habuan budak-budak hingusan macam kami ni nak beli. Satu hari tu Amin ni beli aiskrim malaysia pastu dia datang pergi kat seat aku. Ingatkan nak belanja aku makan aiskrim, rupa-rupanya dia just nak tayang je makan aiskrim milo depan aku. I iz heartbroken tau Amin!

Then, pertengahan tahun aku adalah antara yang terpilih untuk dimasukkan ke sekolah yang baru dibuka yakni SK Bukit Jana. sebabnya sekolah ni pun dekat dengan rumah aku kat Kamunting tu. Jalan kaki mau 10 minit je, lalu depan KEMTA (Kem Tahanan ISA). So bila sekolah baru, murid-murid and cikgu semua baru-baru jugak la kan. Masa sekolah ni baru bukak, ada murid darjah 1, 2, 3 & 4 je. Dan kelas pulak untuk setiap darjah ada 3, Wira, Satria & Perdana. Semua nama kereta Proton T_T. So aku mula-mula dok kelas Satria, tapi mungkin cikgu nampak tahap kecerdikan aku ni, so dia pindah masuk kelas pertama yakni kelas Wira. Masa dok kelas ni la aku suka sangat tengok budak laki ni, merangkap ketua kelas, Ashrani. Nampak beliau macam budak baik yang boleh jadi geng. Maka bermulalah era persahabatan kami bilamana waktu rehat atau takde cikgu, memang muka kami 6 orang la akan bersama *aku lupa nama 4 orang lagi*. Dalam dok jadi geng tu pun bolehhh je terbekenan! Nampak dah kegatalan dia tu.

Masuk darjah 2, abah ajak kami sekeluarga pindah rumah pusaka kat kampung sebab tak ada sape kat rumah tu. Bertukar sekolah la aku dan bermakna bertukar crush la aku... So masuklah aku ke sekolah tempat abah aku bekerja sebagai tukang kebun yakni SK Jelai. Kat sini aku ada crush yang on-off. Kau faham tak on-off macam mana? Macam minggu ni kau suka gilaaa kat budak ni. Then next week kau benci sangat dengan dia. Haaa...Macam tu la aku. Kat sekolah ni aku ada kawan yang diorang cakap muka kami macam adik beradik. Bagi aku, aku dengan dia hanya sama tang gigi je sebab kami ada gigi kapak! Nak jadi cerita, ada senior aku ni kembar. Kawan aku yang sama gigi dengan aku ni dok crush dengan si adik (kembar) dan secara tak langsung, dorang gosip aku boleh la couple dengan si abang. See, tahap kegatalan budak sekolah rendah? Hebat kan! Bila orang dok gosip-gosip lama-lama timbul la minat kat si kembar ni. Tapi setakat aku je minat, nak jadi apa kan? 

Masa sekolah menengah, makin menjadi-jadi kegatalan diri ini. Level candy crush pun dah upgrade weh. Dah tak mandang crush yang sebaya umur. Nak abang-abang senior jer. Masa form 1, aku kena sekolah sesi petang. Senior-senior form 2,3,4&5 sesi pagi. Bila petang, budak-budak sesi pagi akan datang ke sekolah untuk aktiviti dorang. Ada yang datang buat study group, ada yang bersukan. Kelas aku pulak kebetulan sebelah gelanggang sepak takraw dan aku punya kedudukan memang cantikkk dapat bertenteang dengan gelanggang sepak takraw. Aku dok berkenan dengan 3-4 orang abang senior yang dok main sepak takraw ni. Sampaikan dorang pakai baju warna apa pun aku sanggup beli semata-mata nak bagi sama warna baju. Kau tengok batak tak bataknya aku. Bila fikir balik, sedihnya kau hanim oi! Kalau hari sukan pun lagilah. Kalau crush aku tu main untuk rumah sukan lain, sanggup ni pegi sokong rumah sukan crush dari sokong rumah sukan sendiri. Cikgu rumah sukan aku mesti berbuluuu je dengan aku kan! Tapi tu la, bila naik form 4, abang-abang senior semua yillek, takda dah. Yang tinggal budak-budak yang aku tak crush langsung.

Naik form 6, lagi sedih! Aku tak da crush untuk form 6. Tak tau kenapa. Mungkin tak ada yang berkenan dihati untuk dijadikan koleksi crush kot! Okay, next!

Zaman universiti pun lebih kurang zaman form 6. Kurang crush. Just minat-minat cenggitu je la. Nak kata crush gila-gila tu takada lagi kot rasanya. Ke sebab faktor umur semakin tua? Eh! Ada la crush, tapi tak bertahan lama. Paling lama pun, 2 bulan je kot crush. Lepas tu, nan adooo. Semua yang aku crush semua abang-abang senior je lah. Nampak tak taste nak senior-senior je. Jangan nanti dapat suami senior citizen sudehh. Tapi, kau paham-paham la pelajar universiti ni mana laa selalu nak terserempak, kelas lain-lain waktu. So perasaan suka tu lama-lama hilang cenggitu je. Kadang tu, crush lalu sebelah pun buat bodo je sebab dah tak ada perasaan katanya!

Lepas habis belajar, merasalah duduk kat rumah jadi penggangur tersohor di Taiping. Masa ni asyiklahh mencuci mata bila keluar teman mak shopping. Pantang sangat nampak yang sedap mata aku memandang, mulalah nak jadikan crush. Tapi kau pepaham la bila jumpa baru sekali terus jadi crush, celah mana pulak kau nak jumpa crush kau lagi kan? Berangan jangan habaq la. Tengok movie omputih, berangan. Tengok drama korea, berangan! Risau pulak aku dengan diri aku sendiri. Ada jugak nanti jadi gila bayang kan! Paling best ialah bila tibaaa hari rayaaaa (insert lagu BlackDogBone), time raya ni lah akan nampak aku paling rajin dalam rumah. Nak-nak pulak bila kawan mak @ abah datang bawak anak-anak jejaka yang hensem. Crush lagi. Tapii tang tu je la crush. Mampu crush setahun sekali je jumpa?

Sekarang ni zaman bekerja pulak. Selalu baca novel or tengok drama (drama lagi, nampak sangat kuat berangan!) bila kerja je jumpa JODOH! mengelenyar betei Hanim ni. Dok pikir kawin je, keje pun tak sampai setahun lagi. Ye la. Umur baya aku ni la sibuk nak cari jodoh dan kawin ye dok? Tapi rezeki aku pulak kerja dekat company semua CINA dan aku adalah satu-satunya staff MELAYU. Boleh? Ambik, dulu teringin nak ada kawan dari bangsa cina sebab masa sekolah ada kawan melayu dengan India je. Sekali Allah makbulkan, Dia bagi satu ofis kawan bangsa cina untuk aku! Puas! Ada la berkenan dengan Engineer company ni. Tapi tu lah. Aku ni cepat jemu. Sebulan je dok syok suka kat engineer tu. Masuk 2nd month dah bosan pulakkkk tengok jantan ni. Baru-baru ni syok balik kat dia. Eh, meroyan dah kot aku ni! Kat sini kalau nak jumpa melayu, kau tunggu la pegawai kerajaan datang, boleh la tengok. Tapi kalau nak tengok hari-hari, pekerja production pun ada *sendu*

Sekarang ceritanya, jangan nak ber-crush sangat. Tunggu jodoh nak kawin je ni. Ada je masuk meminang, terus la langsung. Eh! Dah la. Aku sebenarnya tengah kerja ni. Sebabkan boss masuk lambat, dan kerja aku banyak yang pending, tu yang terjadinya entry bangang macam ni. Ni punnn nak siapkan satu entry makan masa seminggu okay! Dari minggu lepas dok menaip sikit-sikit membawak ke minggu ni baru nak siapkan satu entry!

Ambik, muntoh la kome baca. Dah la entry tanpa gambar. KBAI!

-FIN-

Thursday, July 24, 2014

Cerita Nak Sambut Raya

Assalamualaikum....


Tak tau nak tulis apa tapi nak jugak jenguk blog berabuk ni. Rindu nak menulis tapi perasaan malas memang tiada tandingannya. Takpelah. Hari ni marilah kita berbual sembang. Hoh, ayat kelam kabut benau!


Ramadhan tinggal lagi 3 hari. Lepas tu dah nak raya. Raya tahun ni lain sikit dari tahun-tahun lepas. Tahun ni giliran untuk memberi duit untuk anak-anak menakan. Bajet ramai tak balik tahun ni. Tup-tup abang dari Terengganu and kakak dari Pahang call cakap nak balik raya. Perrghhh... Boleh ketar tangan nak hulur sampul duit raya woii. Nasib la bajet lebih nak bagi kat budak-budak tu. Kalau tak maunya kena terima kutukan dan sindiran anak sedara sendiri.


Persiapan raya tahun ni sederhana je kot. Ke lebih? Kalau lebih pun bukan sumbangan dari aku. Akan tetapi sumbangan dari adik. Dia balik dari Sabah bawak balik banyak income katanya. So dia nak sponsor untuk mak, abah dan tidak dilupakan adalah diri dahku (insert big smile here). BUT, sampai ke hari ni apa benda pun aku tak beli sebabnya rasa macam tak kisah pun ada baju raya ke tak. Ingat macam nak pakai je baju yang mana ada, tapi adik insist nak beli. Wa terima dengan rela hati der. Jadi hari sabtu moh la berusaha gigih cari baju dahku.


Rumah still tak siap apa-apa lagi kecuali kuih raya. Mak aku bajet tahun ni malas nak buat kuih raya sebab takde orang nak buat yakni aku. Almaklumlah, dah keje mana sempat nak baking-baking ni. Cuti je keluar berjalan. Aku pulak kurang yakin mak aku tak nak buat kuih raya sebab tiap-tiap tahun ayat dia sama ja. Sebagai back-up kot-kot mak tekad tak nak buat kuih raya, so aku tempah la 2-3 jenis kuih raya and rancangnya nak buat cheese tart. Pastu suruh mak tempah je kerepek ke tempeyek ke buat kudap-kudap dan buat la makanan berat sikit hari raya tu, sudah.


Tapi bila mak dengar je adik nak balik, esoknya, YA ESOKNYA JUGAK mak beli barang buat kuih. Kannn aku dah cakappppp. Terus semangat nak buat kuih raya tu datang habaq hang! Setakat aku tengok semalam, bekas kuih makin bertambah dengan bertambahnya jenis kuih yang mak aku buat. Belum masuk lagi dengan tempahan kerepek dan tempeyek beserta kuih yang aku tempah! Jadinya kuih raya kat rumah aku tahun ni memang banyak. Dijemputlah datang ke rumah aku makan kuih raya nanti.


Sebenarnya sekarang aku kat ofis. Kebetulan tak ada kerja sangat. Dan kebetulan lagi semua Boss tak dak. Semua p holiday oversea katanya. Tak tahu kemana. Tunggu je la minggu depan dorang balik baru sembang. Kemahen la aku kan! Macam boss tu kawan-kawan aku je buatnya. Boss aku lagi kemahen. Aku yang beraya, dorang yang bercuti. Sebab tu terlebih rajin ni. Dan sebab jasad je ada kat ofis, hati dah kat rumah. Amboi melampau betul Hanim ni. Macamkan dok jauh je dari family, padahal berulang hari-hari Penang-Perak. Orang  yang dok merantau jauh dari keluarga pun tak seteruk aku ni kot!Perasaan dia lain sikit. Nak-nak pulak adik ada kat rumah. Melampau benar rindu kat adik pun walaupun baru 5 bulan tak jumpa. Aku tau tau macam mana orang yang merantau jauh-jauh tu.


Dah la. Letih jugak merapu dalam blog ni. Gambar memang la takdak kan sebab online pun guna belas ehsan wifi company. Dah dah. Selamat hari raya. Mintak maaf kalau terkasar apa-apa. Jemput datang rumah makan kuih raya mak aku buat.


-FIN-

Friday, June 6, 2014

Rutin Baru

Assalamualaikum...

Wah wah wahhhh lama betul nak menulis. Sampaikan kekok dah nak menulis kat sini. Bukan nak kata idea takde, idea banyak mencurah-curah tapi sebab faktor malas menguasai diri maka terbengkalailah niat untuk menulis ni.

So hari ni sebabkan tak busy dan tak tahu nak buat apa dalam ofis ni, adalah baiknya kita menulis disini. So at least colleague tengok pun rasa gerunkan sebab tengok aku hebat menaip sekarang ni. MUAHAHAHAHA *gelak shaiton*

Rutin sekarang dah berubah sikit sebab sekarang aku dah menjadi career woman *yay*. Ecehhh poyo nak career woman bagai kan! Baiklah, kita tukar. Aku sekarang dah bekerja (Alhamdulillah). Semalam dah genap sebulan aku kerja kat company KH ni. Alhamdulillah, so far so good. Boss-boss baik. Colleague- colleague pun baik walaupun aku seorang je Melayu dalam office ni. They accept me very well. Semua prihatin la kiranya.

Kalau dulu sebelum bekerja, rutin harian adalah sama, selepas bekerja pun rutin harian tetap sama tetapi tugasan yang berlainan la. Maksud aku, kalau sebelum kerja dulu, bangun tidur, kemas rumah, online, tengok TV, tolong mak sikit-sikit, makan. Sekarang rutin lain, tapi tetap buat benda yang sama. Bangun tidur, mandi, bersiap pergi office, lunch, balik rumah,makan, gosok baju, tengok TV, tidur.

Balik rumah memang takde masa nak online dah weh. Sedih aku asyik tertinggal je perkembangan dunia semasa. Rancangan korea yang aku selalu tengok pun sekarang banyak yang ter'miss'. Masa cuti pun still tak sempat nak tengok online show pun. Tapi takpe, kekadang curi masa malam-malam layan Running Man! kahkahkah.

So beginilah ceriteranya. Dah apasal aku rasa macam lari tajuk je entry ni?

Okaylah, nak keluar lunch, boss ajak! yabedabeduuuuuu

Tuesday, March 4, 2014

RM1million

Assalamualaikum...

One of my friend asked me, what will I do if I was given RM1million.

Hmmm... never imagine kot! Tapi, kalau dapat alangkah laa bertuahnya aku ini.

It make me think what should I do with the money? Ye lahh. Kot la tetibe dapat duit gedubuk banyak macam tu, dah satu hal nak fikir takut orang rompak pulak kan. Eh eh.

So, I just make my own wishlist in case I got the money. #ppffffttt. #berangan (kau dah kenapa hanim banyak benor #hashtagnya?)

1. Make a saving.

First thing first is I will save all the money in my account. Ye lah. Itu je tempat yang aku rasa selamat. RM 1juta hoi ingat kau boleh main gengam ikut suka je? Dah simpan dalam account barula rasa selamat sikit kan? Dah simpan dalam bank, aku nak bukak account ASNB. Nak simpan sikit dalam ASNB. Yelah, kita berduit bukan selalu yedok? Ni macam jaminan masa depan jugak la. Orang cakap kalau melabur dalam ASB ni untung. Kalau pandai handle, tiap-tiap tahun guna duit hasil dividen je cukup. Katanyalah kan.



Menabung untuk masa depan.



2. Bawak mak dan abah pergi Umrah/Haji.

InsyaALLAH kalau diberi kesempatan teringinnya hati ni nak bawak mak dan abah pergi umrah atau kerjakan haji. Dan haruslah aku ada sekali sebab aku pun teringin sangat ni nak pergi Makkah dan Madinah. Kalau diberikan wang RM1juta itu, aku nak bawak mak, abah, adik and sedara aku pergi sana. MasyaALLAH, kalaulah dapat jadi kenyataan. Bukan nak kata mengharapkan duit percuma tu. Tapi almaklumlah, aku ni bukan la orang senang, kalau nak bawak mak and abah pergi perlukan masa yang panjang nak kumpulkan duit. Tapi kalau dah dapat duit percuma, proses nak bawak pergi sana kan lebih
cepat dan mudah? #justsaying

InsyaALLAH akan sampai jika dijemput Allah S.W.T



3. Menderma dan berzakat.

Kalau dah senang, apalah salahnya kalau berkongsi kesenangan tu bersama yang memerlukan, yedok? So, sebahagian dari duit tu nanti akan disumbangkan kepada badan-badan kebajikan macam rumah anak yatim, rumah orang-orang tua, dan fakir miskin. Biar golongan-golongan ni merasa serba sikit kesenangan yang aku dapat. Dan semestinya la kena bayar zakat kan kalau banyak duit ni. So meh ke pusat zakat, bayar zakat!

Zakat wajib bayar kalau harta lebih


Buat amal jariah bersedekah kepada yang tak berkemampuan.



4. Debt.

Next is pay all the debt I have. Gittew. Walaupun muda lagi (muda lagi ke?), aku ni banyak hutang hoi! Jadi, bila dah ada duit banyak ni wajiblah langsaikan semua hutang piutang kan terutamanya hutang PTPTN! Kalau tak bayar didunia, susah la nanti nak menanggung kat akhirat kelak. Bukan je bayar hutang aku, aku nak langsaikan sekali hutang mak dan abah aku. Hidup orang tak berapa senang macam ni lah kena berhutang baru merasa nak dapat apa yang dikehendaki. Contohnya macam hutang kereta. Nasiblah rumah yang mak abah tinggal ni rumah pusaka, jadi rumah tak la berhutang. Hew hew hew.

Hutang masa belajar. Itulah akibatnya belajar tak berapa pandai.
Kalau pandai sikit je lagi, tak payah susah bayar dah.


5. Car.

One of my wishlist is to have my very own car. The car i used now belong to my abah. So it my dream to have my own car. So for sure I have my own dream car. Dream car aku ni pun bukanlah kereta-kerata mahal pun. Kena fikir jugak kalau dah pakai kereta mahal, nanti insuran and roadtax for sure tinggi. Dapat duit free bukan setiap tahun walaupun ada BR1M! Hahaha. Aku ni selera selalu berubah. Keluar je model kereta baru, maka berubah la jugak dream car aku. Dulu aku suka betul kereta warna hitam. Nampak mewah katanya. Kalau kancil warna hitam nampak mewah ke hoi? Tapi sekarang selera bertukar suka kereta warna maroon/merah atau royal blue. Nak warna memancor je bagi orang nampak dari jauh! Buat masa sekarang ni untuk kereta tempatan, aku suka Proton Preve or Suprima S.

Merah garang. Cantik kan kan kan?


Suprema S yang gagah!

Kalau imported car aku suka Ford Focus, Ford Fiesta atau Honda Accord.

Nampak elegant jugak kan kalau warna hitam?


Bright Blue Ford Fiestar

Kacaknya Ford Focus Red ni kan?



Tapi, kalau aku ni kaya raya taraf billionaire, memanglah aku cari Range Rover Evoque atau Porsche Cayenne atau Hummer. Suka aku kerata macam ni. Nampak gagah perkasa hokey Ke ada sapa-sapa nak bagi birthday gift pun boleh. Birthday aku bulan June nanti. Sempattttt lagi nak beli! Amboi panjang benor kalau sembang pasal kereta. Nampak benor suka berangan kereta!

Porsche Cayyene grey so macho!


Perghhhh perghh handsomenya.


*WIDE EYES OPEN*


6. House

This is a MUST item now. Semakin hari bukan semakin sayang, tapi semakin hari semakin mahal. Mana maunya dah rumah sekarang harga RM 100k. Paling murah pun sekarang RM 250k. Jadi bila dah ada banyak duit ni, haruslah buat pelaburan beli rumah. Tak payah nak banglo 5 tingkat sangat kot. Dah sah-sah RM 1m tak cukup nak beli banglo. So mari bersederhana kalau membeli rumah. Two storey semi-D adalah idaman hati. Ecehhh bersederhanalah sangat rumah nak dua tingkat je. Tapi if possible aku nak rumah macam tu. Kalau tak, single storey semi-D pun cukuplah. Sebenarnya rumah yang kalau aku beli ni aku nak belikan untuk mak dan abah aku sebab mak selalu hint-hint kat aku suruh beli rumah bila lalu kat taman perumahan yang baru nak dibina. So sebagai anak, faham-faham je la kan!. Rumah aku sendiri nanti biarlah bakal suami yang belikan. Hikhikhik (gedik disitu)

Ini rumah contoh ye. Haruslah mahal kalau rumah cenggini.



7. Vacation!!!

Holiday!!! Aku dengan parent aku memang kaki berjalan. Kalau ada duit lebih sikit mesti abah akan ajak pergi bercuti. So far, bercuti dalam negara je lah yang mampu. Tapi tu pun dah best sangat okay! Apa ingat Malaysia tak ada tempat best untuk dilawati ke hah? InsyaALLAH end of this year will visit Sabah! Yay, Mabul Island! Eh eh. Kalau aku, aku suka betul bercuti kat pulau, yang ada pantai yang best-best. Fefeeling jadi gadis pantai sangat! So, if I had so much money, I'll go to Island for my vacation with my bffs' because my bffs' also love island, kan B? Tapi kalau bawak mak abah, aku akan bawak pergi tempat yang bukan pulau sebab mak and abah tak suka sangat pulau, pantai ni. Mak suka pergi tempat yang boleh bershopping. Abah pulak ikut je asal boleh berjalan. hahaha.

MasyaALLAH. Cantik!


SubhanALLAH. Gorgeous okay!


Jadi, itulah angan-angan saya kalau ada banyak duit. Angan-angan ye adik-adik, bukan betul-betul. Kalau betul-betul, mau kakak kau ni realisasikan semua angan-angan yang dia tulis kat atas ni.

Sekian terima kasih sebab sudi membaca angan-angan minah Jenin macam aku ni.


-FIN-

Friday, February 21, 2014

"Mak, abang tu boleh jadi menantu mak tak?"


Assalamualaikum...

Kelmarin mak dengan abah diinterview oleh wartawan dari TV Al-Hijrah. Alaa, yang channel Astro tu. Saluran apa, aku lupa pulak. Ni semua sebab program anak angkat UIAM tu la.




Pagi-pagi lepas mak habis meniaga nasi lemak, mak kejutkan aku suruh kemaskan rumah(kantoi bagun lambat!). Mak cakap nanti ada orang stesen tv nak datang interview mak dengan abah beserta kedua anak angkat mereka. Aku yang mamai-mamai ni just angguk-angguk dan nak sambung tidur balik lah tapi tak jadi.

Lepas siap kemas rumah, nak makan pagilah kononnya. Tetiba dengar orang bagi salam. Abah cakap orang TV dah sampai. Aku ni serba salah nak keluar ke tak

Anak angkat mak aku yang namanya SARAH tu datang kat aku tanya aku nak pergi depan tak? Mestilah nak sebab mak dan abah aku bakal diinterview oleh wartawan nanti. Kebetulan senior diorang yang sebaya aku pun datang, so wajiblah pergi tengok kan?

Dah nama pun budak Universiti Islam, dak Sarah tanya aku, nak bawak tudung dengan sweater ke nak pakai sebab kat depan ada lelaki. Kalau tudung tu memang aku nak suruh dia ambilkan. Tapi tang sweater tu sentap aku sebab aku pakai baju lengan pendek. Aku angguk je lah.

Masa keluar dari rumah, aku tengok ada 2 orang senior diorang, 3 wartawan lelaki dan seorang wartawan perempuan. Mata aku just boleh fokus kat dua orang je masa tu yakni cameraman and soundman dia. Tapi lebih focus kepada cameraman dialah sebab hensem!

T-shirt hitam, jeans lusuh dengan cap. Hah memang aku cair tengah-tengah hari buta tu. Tapi, segan nak usha lama-lama, then masuk rumah intai dari tingkap. Ralit tengok diorang shoot, tetiba abah panggil suruh buatkan air. Elok sangatlah abah, kurang-kurang diorang tahu yang ada anak dara sorang dalam rumah!

Mak dengan abah pandai sangat berlakon depan kamera. Lepas ni kalau nak cari extra, jangan segan-segan call mak dengan abah aku. Mesti dia nak punya! Yang tak boleh blahnya bila menyapu sampah tengah-tengah hari buta. Ada pernah orang buat ke?

Dah nak habis recording tu, diorang panggil semua sekali sebab nak shoot ramai-ramai. Aku yang dalam rumah buat-buat rajin pun turut diheret sekali. Masa keluar tu gelabah jugaklah sebab segan. Tapi demi abang cameraman saya sanggup buang perasaan segan saya! #silabagipenampar#

Lepas semua orang dah balik, tinggal aku dengan mak dan abah je, saja aku try tanya mak. Soalannya berbunyi begini " mak, mak rasa abang cameraman tu sesuai tak jadi menantu mak?"
Dan jawapannya sudah dijangka yakni " hang jangan nak gatal sangat kak!"

NotaTangan: Lepas ni rajinlah aku tengok channel Al-Hijrah!

NotaTapakTangan: Mak dengan abah boleh la popular sebentar dari anak-anaknya!

Saturday, January 11, 2014

Attention! It's my BFF's Wedding!

Assalamualaikum...

Tak payah nak attention sangat lah kot kan?

Baca tajuk kat atas pun dah boleh tahukan aku nak cerita pasal apa kan? Dah terangggg aku tulis MY BFF WEDDING, tak faham-faham lagi?

Yang sebenarnya, entry ni dah terperap laaaamaaaa dalam draft. Asal tulis sikit je, pastu save. seminggu kendian sambung balik dan begitulah kaedahnya sehinggalah entry ini berjaya ditulis.

Actually BFF's aku ni kawin 21 Dec 2013. Tapi sebab aku ni kan pemalas sangat nak menulis sejak dua menjak ni so entry ni delay dengan lamanya. Tah-ni-ah.

My bestfriend forever a.k.a soul sister, Nor Siha binti Idris atau kami panggil E-Are selamat dinikahkan dengan pasangannya, Muhd Ridzuan or we called him, Wan. Alhamdulillah, aku sangat-sangat gembira dengan perkahwinan diorang. Wuwuwu..Seorang lagi kawan baik dah tamatkan zaman gadis beliau. Tergugat ni..hahaha.

E-are ni aku kenal sejak aku sekolah rendah, masa darjah dua. Aku budak baru pindah kat sekolah tu, so masa baru-baru masuk tu macam alamak, macam mana la nak sesuaikan diri ni. But then masa tu ada lagi 3 orang budak baru sekali dengan aku so tak la rasa kekok sangat. So sebagai budak baru, aku kawan dengan budak-budak baru je lah. Tapi lepas seminggu, baru berkenalan dengan e-are and seorang lagi kawan baik, mazni.

But masa darjah 5, e-are kena pindah sekolah ke Ipoh. Mula-mula tu sedih jugak la kena pisah, tapi lama-lama okay je. Budak-budak lagi mana nak fikir sangat pasal sedih rindu bagai. Lagipun aku ada mazni, farhana and Ily so kehilanganmu tidak la terasa sangat. Muahahaha... Tapi, masa form 2 e-are pindah balik ke sekolah yang dekat dengan kampung kami but still kami bukan satu sekolah. Yang pasti sentiasa berjumpala. Dia nak pergi dating, muka aku ni la yang tukang bawaknya sebab dia tak reti bawak moto, kereta apatah lagi. Tapi sekarang bawak kereta atas highway 140 km/j pun selamba jek!

14 Dec 2013 dia dah dinikahkan dengan pasangannya di Ipoh but aku tak dapat pergi sebab ada hal yang tak boleh nak elak. So sebagai gantinya, aku dan mazni akan jadi pengapit dihari persandinganmu. Gitteww. Rumah perempuan dan lelaki aku balun pergi. Ye lah. Bila lagi kan nak bersama-sama BFF's ni. Lepas ni dah ada suami kena la limit sikit. Dah tak boleh nak hang out bertiga dah nanti, ye dokk Mazni?

So, moh le kita tengok gambar ye dak? Gambar hanyalah dari kamera murahku dan handphone murahku. Kualiti gambar taklah sehebat DSLR ke, GoPro ke but still boleh nampak gambarnya. Gambar banyak gila! Tapi setelah ditapis, ni je lah yang ada. Itu pun aku banyak combine gambar. Tak larat nak letak watermark. Gila pemalas perempuan ni.

RESEPSI SEBELAH PEREMPUAN.

Bride's family.


Groom's Family. Sorry e-are, mukamu xnampak dek cahaya
tuh.


Kami.
Aku. Wan. E-are. Mazni
Wan ni aku kenal 4-5 bulan sebelum diorang kawin. Dia ni boleh masuk la kalau nak sembang2.
Hope boleh get well dgn bakal laki kami jugak kan Mazni?
hahaha...


Kami lagi. Dah apasal Mazni jauh benor. Macam kena sisih weii..
Segan lettew nak duduk dekat dekat. Kalau boleh besarkan gambar,
cuba tengok muka Mazni. Rambut macamkan duduk tepi pantai berangin!



Kesayangan. 
We are Sister forever. InsyaALLAH.
Aku sayang korang sampai mati.



Bersama Panglima. Amboi Mazniii, dekat benor.
Cemburu e-are kanggg...


Mai sini bucuk-bucuk meh. Meh nak puluk-puluk juga sikit.


Aku tak faham betul dengan perempuan baju merah ni. Asal orang nak bergambar
harus dia menyusup masuk. #PhotoBoom.


Lagi seorang kesayangan. Jangan cepat-cepat kawin.
Nanti tinggal daku seorang tak kawin lagi.
Kita kawin tarikh dekat-dekat naa.. = P


Muka wajib tayang gambar. Seorang tu nak terbang.
Yang perempuan seorang lagi tu ntah kenapa kaki asyik nak
kena terangkat bila bergambar.


Orang yang diraikan. Barakallah sister.
Wan, sila jaga beliau dengan baik.

So lepas settle makan, ambik gambar sikit, salam-salam dengan sedara beliau, kami gerak ke Taman Tasik Taiping pulak untuk outdoor photo. Alahaiii yang pergi pun pengantin, aku, mazni, adik e-are and her fiance. Tapi nak gebang macamkan bawak satu team photographer hendaknya! Gambar outdoor banyak gila, tapi aku malas nak masukkan semua. Ni pun banyak je aku combinekan.


Them.

Mereka lagi. 
Gambar 1: "Cantik tak duckface I?"
Gambar 2: haip-haip, buat apa tu haaaaa???


Berempat. Nanti 3-4 tahun lagi kita hang out berenam pulak.
eh eh..


Dah habis bergambar, perut pulak rasa lapar. Pergi drive thru McD je sebab E-are and Wan segan nak turun makan kat situ. This time Mazni belanja. Yay, aku suka benor kalau orang nak belanja ni. Sebelum ni asal keluar dengan E-are, dia je yang belanja aku makan. Bila Mazni balik, dia pulak belanja kitorang makan. Aku terima apa yang diorang nak beli je. Thank kesayangans. Ni pun gambar candid from Wan. Mazni excited nak bagitau aku and E-are yang Wan nak ambik gambar, tak sempat nak posing pun dia dah klik. Hampeh Wan!


Dah la sikit-sikit kat reception belah perempuan. Tak larat nak pilih gambar I sebab banyak sangat gambar yang gojes-gojes (lah sangat). So marilah kita tengok reception belah lelaki pulak. Kali ni pun sama macam reception belah perempuan. Group menangkap gambar adalah sama seperti direception belah perempuan.



Masa ni depan kedai pengantin, baru lepas make-up. Nak kena tungu family e-are sampai. Dah la tunggu tepi jalan, ramai je mata memerhati. Tapi memerhati diorang la, bukan memerhati aku dan mazni. Sempattt nak betulkan butang ye,Pah?


Aku dah cakap, E-are ni suka betul photoboom gambar orang. Mazni dah kemain pose, alih-alih the bride kacau. Nak crop pun dah tak boleh.


Masa ni pengantin sendiri kena drive ke Kuala Kangsar for majlis menyambut tetamu. Aku and Mazni naik kereta aku sebab nanti nak balik ke Taiping takde kenderaan pulak. Kesianlahh pengantin kena drive sendiri. All the way E-are akan call tanya kami kat mana dah. Punyalah laju bawak keretanya pun. Nasib la aku dah mahir sikit jalan Kuala Kangsar and know his house, so takde la meraba sangat nak mencari.


Dekat rumah Wan ni tak banyak ambik gambar sebab tetiba je bateri kamera aku weak. Masa ni lahhh kamera aku nak cari pasal dengan aku kan! So gambar dekat rumah Wan banyak dalam phone Wan. Lagipun diorang tak banyak bergambar sangat kat rumah ni sebab sibuk nak MAKAN!

Hari yang sama jugak Mazni kena balik KL. Tiket bas dia pukul 6.30 pm. Lepas makan ambik gambar apa semua aku and Mazni tunggu E-are untuk outdoor photog. E-are and Wan kena jumpa sedara mara, kawan-kawan and jiran-jiran. So, duduk la aku berdua dengan Mazni. Lama hoii menunggunye pun. 

Aku ni muka memang kalau sorang-sorang muka aku akan automatik jadi masam mencuka. E-are perasan muka aku ada berubah so dia cepat-cepat datang say sorry ape semua. Aku pulak naik pelik apasal nak mintak maaf semua. Rupa-rupanya dia ingat aku marah kat dia sebab kena tunggu lama. Hoiii idak la aku nak marah. Apa ada hal? Kalau betul nak marah, orangnya tentulah Mazni sebab dia kena balik petang tu jugak. Tapi we cool der. Cool la sangat!

 Lepas dah habis jumpa kawan semua, baru gerak ke bandar Kuala Kangsar. Adik E-are and tunangnya dah tunggu kat Lembah. So, moh le kite.


Konon-konon kalau dapat tangkap bouquet tu after this boleh kawin la kau? Padan la aku yang dapat sambut, dah aku sorang je pun kat situ -_-


Depan pintu Istana Perak.


Jenuh nak suruh buat pose manja-manja. Malu la sangat kan! Sekali aku suruh dukung, eh xnak turun pulak kannn. Ni pun Wan dah suruh ambik gambar cepat-cepat. Kuanghajo nak cakap bini sendiri berat la tu!


Budak gemuk baju unggu tu nakkk jugak menyibuk... Jeles nak kawin jugak lettew...



Hahaha... ini lawak. Nampak benor tak sabarnya Mazni nak bergambar. Amboi yang pengantin punnnn...Angkat tangan kat sape entah. Ko henggat ko banyak fans??? Ni gambar Wan yang ambik nak pedajal Mazni. Kesian kawan aku...



Suka la Mazni tu dapat bergambar. E-are, hang dah kenapaaaa??? Nasib aku tak join, kalau tak mesti gambar aku pun cacat jugak. Ni pun hasil Wan la ni. Suka benar ambik gambar konon-konon candid!



Dengan kesayangans. Paksa pengantin lelaki ambikkan. Dah terbalik pulak kan, patutnya aku dengan Mazni yang tolong ambikkan gambar :P. Walaupun aku paling gemuk, aku tetap gojes. Puji diri sendiri tak boleh blahh. Kuanghajo E-are cakap aku dah pandai ambik gambar gedik-gedik. Hello, aku dari dulu suka ambik gambar gedik-gedik ni. Saje je aku rahsiakan dari hang. Muahahaha...

Next destination is Masjid Ubudiyah, Kuala Kangsar. Masa kat sini ramai jugak pengantin-pengantin yang lain. Sampaikan nak ambik gambar kat rumah usang sebelah masjid ni pun kena tunggu giliran. Malas nak tunggu, just ambik kat depan masjid ni je.


Dimulakan dengan gambar diriku. Kalau dapat ambik gambar penuh masjid ni mesti aku bertambah lawa. eh eh!


Ambik berkat sambil diperlekaehan oleh pasangan ini. Kesian aku T_T


Pengantin beli air sendiri. Sila layan diri. Tiada layanan istimewa dari diriku lagi. hahaha...


Destinasi seterusnya. Aku tak tahu tempat ni kat mana but still in Kuala Kangsar. Ni sebab letih tu pasal duduk. Dah alang-alang duduk, moh bergambor.


Dah tak malu. Pantang suruh berpeluk, pandai je tangan merayap kan!


Penat


Kesian Mazni, sampai melecet kaki sebab pakai KASUT BARU! Beauty is PAIN my darling. Masa sesi outdoor ni dia pinjam kasut E-are sebab dah tak tahan sakit kaki. Dah la nak balik terus KL nanti pakai kasut tu jugak...

Destinasi seterusnya adalah kat landasan kereta api. Bukan landasan kereta api yang aktif tu. Nak cari mati? Syok-syok ambik gambar, elok je kena gilis dengan kereta api. Kat sini pun sama. Ramai pengantin nak ambik gambar. Tapi peduli apa, buat tak tahu je pergi jugak. Entah-entah gambar aku pun ada kat cameraman pengantin2 ituu..

Masa kat rail ni memang kecut perut jugak la nak pergi tengah-tengah tu sebab bawah rail ni ada jalan raya yang tak berapa nak sibuk. But if you fall, peratusan untuk cedera parah tu tinggi la. Yang pengantin ni pun berani-berani ayam je. Gagah la jugak pergi tengah-tengah rail ni. Yang tukang ambik gambarnya aku. Pulun sungguh la nak ambik gambar punya pasal ni! Tunang adik E-are pun tak berani nak datang tengah, aku yang perempuan ni pulak buat-buat berani. Ye la, kalau tak sapa nak ambikkan gambar? Nak harapkan Mazni, awal-awal lagi duduk tepi jer.



Antara gambar yang di ambil. Tempat yang sama je. Tak berubah langsung okay. Nak bergerak pun takut, ada hati nak berubah tempat. Kaki aku ni siap gigil lagi nak melangkah. Kalau jatuh memang mohon diampunkan la dosa-dosa aku.


Ni perempuan yang berani duduk tepi rail je. Macam ni nak suruh ambikkan gambar? Suruh aku ambilkan gambar dia adalah.

Duduk jap bagi hilang gigil dan ketaq.


Dia dah start tengok-tengok jam dah. Takut tak sempat naik bas la tu. Jangan risau Mazni, akan aku pecut diatas highway nanti. Bagi aku sejam je. Kalau kena speed trap, mohon bayarkan saman je.


Main sambut-sambut bunga lagikkk. Dah apehal aku pakai tengkolok Wan ni?
Bagi bunga kat pengantin. Suruh pengantin pe depan sikit. Suruh pengantin baling kat aku jer. Dapat sambut. Yay, lepas ni boleh kawin! Gatai benor!



Wan nak pedajal aku pulak lepas puas pedajal ambik gambar candid Mazni. Siap menari zapin aku atas titi tu hoi!

Lepas habis je ambik gambar kat rail, aku dengan Mazni mintak diri dulu sebab aku nak kena hantar Mazni pergi bus station. Lambat-lambat kang ada yang tak balik KL nanti kan. Lepas peluk cium E-are macamkan tak nak berjumpa dah, aku gerak balik Taiping dengan Mazni. E-are, her hubby and her sister pergi photoshoot lagi kot.

So, to my bestfriend forever a.k.a sister, congratulation on your wedding. May you happy ever after with your husband. I'm the happiest girl when you decided to marry and want me be there for you. There are bitter sweet that we have go through to ensure that your wedding will going smoothly. It worth it sayang! Give me niece and nephew tau! What ever happen in the future, I really hope our friendship will never end. Promise me. You are the best friend I ever had in this cruel world. I hope you will be by my side when I'm getting married soon. You and Mazni MUST be there for me! haha.. And for Wan, you better take care of her. Make her happy. Always be there for her. Once you hurt her, you will see me and Mazni turn to HULK!



FIN

Sila Kelik Cepat!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...