Pages

Wednesday, May 30, 2012

Kalau melayu, melayu lah jugakkk...

Assalamualaikum...

Ni entry aku copy paste je dari blog NI. Blog ni memang aku ikut perkembangan dia. Macam silent reader la jugak. Entry terbaru dia ni menarik so nak share dalam blog aku jugak.

Kak Di, mohon share entry akak ye!

Kisah 1:

Seorang cina kaya membeli 10 bungkus nasi untuk seekor kucingnya setiap... hari.
Apa ada dalam fikiran melayu?
Sayang kucing?
Kucing makan banyak?

Jawapan cina, "Saya beli banyak sebab kawan saya baru buka kedai makan, bagi duit mesti taknak. Jadi, ini saja cara saya untuk membantu dia."


Kisah 2:

Seorang melayu pergi membeli kedai cina yang buruk, hanya untuk melihat anak tuan kedai cantik.
Satu hari gadis itu tiada, setelah ditanya rupanya sudah pergi sambung pengajian di England.
Apa ada dalam fikiran melayu?
Kedai buruk tapi duit banyak?
Bergadai tanah atau meminjam dari orang?

Jawapan cina, "Saya dari keluarga Lim, bila anak saya nak pergi belajar, semua Lim yang kaya akan bantu Lim yang miskin. Tak perlu bayar balik, bila Lim miskin sudah jadi kaya, Lim kaya yang baru itu akan bantu Lim miskin yang lain pula."


Kisah 3:

Pihak masjid mahu mengubahsuai masjid, bajet hanya 20 ribu.
Dicari kontraktor melayu.
Apa dalam fikiran kontraktor melayu?
Sebut harga hanya 20 ribu katanya.
Pihak masjid mencuba pula dengan kontraktor cina. Terkejut imam kerana harga hanya 12 ribu.

Jawapan cina, " Tempat ini kan dibuat untuk orang sembahyang, tak boleh la ambil mahal nanti tuhan marah."


Masyaallah, tak malukan wahai bangsaku? Kalau ada kawan buka kedai, tak malu meminta diskaun? Saudara mara ingin sambung belajar tidak dibantu, malah dihina jika miskin. Membina masjid pun mahu mengaut untung lebih?

Malangnya, kisah diatas adalah kisah benar.

~renung2kan



Bila fikir2 balik, macam betul je apa yang KAK DI ni tulis dalam entry dia. Orang cina akan bantu sesama diorang, tapi orang kita yakni melayu akan hentam sesama sendiri. Cemburu khianat tu dah jadi makanan dah pun. Pantang tengok orang lain senang, mula nak mendengki, nak iri hati.. Sama jugak dengan kisah ketiga tu, Orang melayu, nak bina masjid @ surau pun berkira. Bila dapat kat bangsa lain, dorang tau je fikir bila bab2 tempat sembahyang ni. Lagi satu, bangsa lain nak bina rumah ibadat tak payah nak minta derma bagai, sebab bangsa dorang dermawan bila hal2 rumah ibadat ni. Tapi kita, orang melayu, orang Islam, bila nak bina masjid kena minta derma merata-rata padahal ramai je orang melayu, Islam yang kaya raya kan?

Nota Tangan: Just sharing my opinion. NO OFFENSE!

Nota Tapak Tangan: Kalau tak suka dengan entry ni, jangan nak menyalak tak tentu pasal, aku just nak kongsi pendapat/ pandangan je!

Tuesday, May 29, 2012

Urghhhh...Tension!

Assalamualaikum...
Tensionnya jadi pelajar semester akhir ni!!!!!
Banyak keje nak kena settle.
Tak cukup assignment, presentation pun ada. Research pun nak menyibuk suruh disiapkan.
Perghhh..cukup dah rempah ratus untuk menambahkan kesibukkan.
Tapi yang pastinya online harus selalu.
Tak pernah miss pun nak online even kerja dah menggunung.
Orang dah sibuk dengan research bagai, aku masih bersenang lenang.
Simpan tahap ke-stress-an melampau bila nak dekat-dekat VIVA nanti!











Nah gambar penutup entry
TADAAAAA..
ANAK GERGASI SORANG
untuk tatapan semua <3

Nota Tangan: Hi WAWE! Selamat menjadi silent readers macam yang lain2!

Wednesday, May 16, 2012

Kenapa???

Assalamualaikum...

Ya ALLAH, kenapa makin hari makin benci ni?
Jauhkan la aku dari perasaan buruk ni Ya ALLAH.
Bersihkanlah hati aku dari perasaan ini Ya ALLAH.
Tutupkanlah perasaan benci dan menyampah ni kepada dia Ya ALLAH.

AMIN....


Monday, May 14, 2012

Hectic week started NOW!!!

Assalamualaikum...

Minggu ni dah start hectic week untuk semester 6 ='(
Tahniah kepada kawan-kawan kelas aku yang masih berjaya struggle dengan assignment, test, presentation, practical report dan yang paling utama RESEARCH kita!

Lepas ni kena "jarang-jarang" online la. Nak siapkan segala tugasan kekdahnya. Padahal kalau menghadap laptop ni mana pernah TAK online! Dan rasanya lebih banyak online dari buat kerja. Okayyy itu sangat kasihan!

So, kawan-kawan aku yang TERBACA entry ni, best of luck and sama-sama kita struggle untuk semester terakhir ni. Sama-sama struggle sebelum kita riang gembira bercuti seminggu sebab sambut hari Gawai nanti :P



P/s: Cuti Hari Gawai memang sampai seminggu eh?

Tuesday, May 8, 2012

Quick Update- HAPPY ^_^

Assalamualaikum...

Just short entry je.
Bahagia dan gembira ni.
Baru kejap tadi orang nyanyi 2 buah lagu through phone sambil main gitar.
Kau mampu? DIA mampu!
Sekarang boleh study sambil tersenyum (^_^)



NotaTangan: Jangan tanya kenapa aku menyanyi lagu "Terukir DiBintang" & "Just The Way You Are" dalam kelas nanti! haha..

Sila Kelik Cepat!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...