Pages

Monday, December 31, 2012

I am a GIRL

Assalamualaikum...

Yes, I'm a woman.

I PUSH door clearly say PULL.

I LAUGH HARDER when I try to explain why I laughing.

I WALK into a room and I forget why I was there.

I COUNT on my FINGERS in math.

I HIDE the PAIN from my LOVED one.

I said it is a LONG STORY when it is not.

I CRY a LOT when you think I DO.

I CARE about people who DON'T CARE about me.

I try do things before the microwave beeps.

I LISTEN to you even when you DON'T LISTEN to me.

And a HUG will always HELP.

YES, I'm a WOMAN!




Friday, December 14, 2012

Dan.....

Assalamualaikum...







Gambar aku dijadikan poster BASIC DAY!

Tahniah, popular lepas dah tak jadi pelajar/senior.



Wednesday, November 14, 2012

Istanbul Aku Datang!!!!

Assalamualaikum...

Petang tadi selesai tengok movie Istanbul Aku Datang. Dari zaman belajar kat UiTM lagi nak tengok cerita ni, akhirnya tercapai. Awesome! Tak rugilah bayar duit tiket nak tengok cerita ni. Sumpah sweet gila! Recommended!

Aku pergi tengok movie dengan budak Dayang. Orang pergi tengok cerita sweet romantik dengan kekasih hati masing-masing, aku dengan Dayang pergi berdua je, SWEET jugak!

Overall aku bagi 4 dar 5 bintang. Wah, sembang tak nak kalah pengkritik movie plak kan padahal tak ada sape pun pedulik aku nak bagi bintang ke bulan ke. #berangan.

Okay, cerita Istanbul Aku Datang ni sangat sweet dan sesuai untuk tontonan semua pihak especially yang couple-couple la. Swear, bila tengok dengan kekasih hati masing-masing sure berangan. Aku yang tak datang dengan boyfriend pun boleh feeling-feeling syok sendiri, inikan pulak yang datang dengan boyfriend masing-masing kan?

Respect gila dengan kegigihan Lisa Surihani @ Dian pergi Istanbul dari Kuala Lumpur semata-mata nak belajar satu Universiti dengan kekasih hati dari sekolah. Confident je pergi Istanbul tinggal dengan serumah dengan boyfriend dia tu. Keletah dia yang happy go lucky memang sesuai benau dengan Lisa yang sumpah comel, sweet, cantik nak mampus!

Adore dengan kesabaran and kemachoan Beto Khusyairi @ Harris dalam cerita ni. Dia sweet dengan cara tersendiri. Macho memang jangan nak sembang la hoi, memang sejak dia berlakon cite Geng Surau kat ASTRO lagi dok admire dengan dia. Sanggup je si Harris ni tinggal dengan perempuan yang dia tak kenal yakni Dian (Lisa). Sabar je beliau bila nak marah (ciri-ciri jantan pilihan). Sanggup kau pujuk girlfriend orang sedangkan kau tak kenal pun dengan dia? Ini superb!

Dannnn aku paling benci dengan watak Tomok @ Azad. Urghhh benar-benar benci! Dah la cheater, lepas tu sesuka hati nak maki kekasih depan-depan orang. Slut? Ko tak dengar cerita sebenar lepas tu kau tuduh sesuka hati kau je kan? Macam tu ke nak jadi suami? Tak sabar macam Harris langsung. Kannn dah emo aku ni kalau cerita pasal Azad. Tapi Tomok in real life tak macam tu #fans Tomok jangan nak emo dengan aku! That means Tomok pandai berlakon la kan sebab boleh menaikkan tahap ke-emo-an aku kan? Lols!

Apa-apa pun cerita ni memanglahh best. Memang macam nak pergi tengok lagi!

Cak!!! 
Comel tak beliau?


Poster IAD =)

Lisa @ Dian yang superb cute!

Ini sweet


OR



Ini yang sweet?
(Aku pilih ini!)

XOXO,
H
(feeling Dian sangat!)




Saturday, November 10, 2012

RUTIN SEORANG PENGANGGUR…(entry tak bergambar)


Assalamualaikum…

Makan tido makan tido tak sedar yang diri ni dah 3 bulan menganggur. Yes, 3 bulan bela badan kat rumah. Mana tak gemuk, makan tido tengok TV gosip. Rutin harian adalah sama sepanjang 3 bulan membela badan. Badan ni punyalah besar sampai tak sanggup diri sendiri nak tengok.Kecik besar kecik besar je rasa. Kalau tengok cermin, sesi monolog dalaman akan berlaku. “Takpe, badan je besar, hati kecik” “Badan besar takpe, jangan ada penyakit”. Nasib tak ada orang dengar, kalau tak memang makan selipar!
Bosan cukup!

Kau ingat duduk rumah goyang kaki tanpa kerja ni seronok ke? Kalau duduk kat rumah dapat gaji, takpe la jugak. Ini duduk rumah, jadi ahli bina badan. Silap hari bulan MSN call suruh jadi atlet bina badan, wakil Malaysia pegi Olimpik Brazil. Sesi bina badan ni disertai dengan ceramah percuma dari mak. Sangat “damai”! Tapi dalam bagi ceramah tu aku tau mak taknak aku keje lagi kan? Kan mak? Nanti mesti mak bosan kalau akak takde kat umah. Mak nak beri ceramah percuma kat sapa lagi kan kan kan?
Rutin hari-hari adalah sama ye dimana bangun pagi dimana rupa bangun pagi tu takdelah sechantek model-model iklan, bahkan kalau mak mertua tengok muka aku bangun tido paling tidak dia suruh anak beliau cari menantu lain, bagi aku madu, eh!

Sejak 3 bulan menganggur ni, hari-hari buat benda yang sama. Naik bosan aku dowh! Lepas subuh, haruslah lena sekali harung. Pukul 8 pagi bangun, mengeliat sikit-sikit then mandi. Lepas mandi, sarapan. Breakfast kira untung sabut timbul, untung batu tenggelam, tunggu balance mak dan abah makan. Padan muka anak dara mereka tak makan pagi pun takpe sapa suruh bangun lambat kan?
Kendian diteruskan dengan acara membersih dan mengemas rumah ala kadar. Hari-hari kemas bukan ada buat sepah pun melainkan diri sendiri. Lepas kemas rumah sikit-sikit, REHAT. Lepas rehat dalam sejam dua, pergi dapur tolong mak masak. You read that guys, TOLONG. Bukan nak rasa tanggungjawab nak masakkan untuk orang tua sendiri.

Lepas tolong serba sedikit, pergi depan balik, bukak tv dan terlentang tengok TV. Tengok TV waktu tengah hari ni ikut nasib jugak. Kalau cerita best, bertahan lama la aku kat situ. Kalau cerita yang adooo je, maka cepat-cepatlah berangkat masuk ke bilik sendiri untuk take a nap gittew…

Bangun tido dalam pukul 3 ptg, haruslah perut lapar dan wajiblah mulakan operasi selongkar dapur cari makan tengah hari. Style family aku, makan tengah hari adalah dalam pukul 2 atau 3 petang kekdahnya. Lepas makan nasi, lepak-lepak kat depan rumah baca sokabar, Amik tau perkembangan semasa. Lepas bosan telaah sokabar, masuk rumah dan bukak TV. Terbongkang depan TV sampai ke petang. Kalau ada member ajak kuar jelajah kawasan kira untung jugak tu.

Aktiviti malam diserikan pulak dengan acara berbaring ramai-ramai. Ramai tak ramai la, aku, mak dengan abah je pun. Kalau ada Firdaus, jadila 4 orang semuanya. Kira ramai la tu kan. Aktiviti ini akan berlanjutan sampai pukul 11, untuk aku dan pukul1 pagi untuk abah. Pukul 11 aku akan masuk bilik, on lappy dan on9 takpun tengok Korean Variety show. Aktiviti aku akan berlanjutan sampai pukul 1 @ 2 pagi, bergantung kepada tahap kecegasan dan kecerdasan aku nak melayan variety show tu. Lepas habis tengok variety show, apalagi, tido sampai la esok paginya pulak, In sha Allah.

Perghh.. Rutin seorang penganggur yang bosan v***! Hari0-hari buat rutin yang sama. Benda yang sama. Gila bosan cukup. Kalau kerja nanti buat kerja yang sama hari-hari, memang aku adalah salah seorang mangsa workplace stress. Percayalah!

Thursday, November 1, 2012

Cuci Mulut!

Assalamualaikumm...




Saja nak bagi terliuq. Bukan buat sendiri, made at Kedai kek.

Bismillah...

Tuesday, August 28, 2012

Cerita Hari Raya. Oh ya, Tak Lupa Jugak Nak Ucap Selamat Hari Raya...

Assalamualaikum...

Hamboi kemain sakan raya sampai lupakan blog ni. Bak kata orang, sayangkan blog tinggal-tinggalkan ye dokk? So sebab sayangkan blog la aku tinggal-tinggalkan blog ni hah.





Raya tahun ni tak banyak sangat ambik gambar. Busynya perghhh mengalahkan Perdana Menteri layan tetamu beliau di rumah terbuka beliau. Ye laa... Beliau just layan tetamu je. Aku ni bukan kena layan tetamu, kena hidang makan lagi, kena kemas rumah lagi dan sebagainyalah (Promote diri sendiri!)

Raya Pertama:
 Raya pertama macam biasa, busy busy busy. Ceh, busy konon, macam rumah orang lain tak busy ye dokk? Mulakan pagi 1 Syawal dengan mintak maaf dengan ahli keluarga (nampak sangat banyak dosa!) lepas tu pergi kubur. Ziarah ahli keluarga yang dah tak ada. Balik je dari kubur, start dah orang datang beraya. Dari pagi sampailah ke petang. Malam barulah berpeluang nak pergi beraya ke rumah Acik Rosni kat Kamunting, cu Ros kat Taiping and rumah Kak Sum kat Simpang. 3 buah rumah je yang sempat...



Raya Kedua:

Raya kedua pergi rumah Mak Tok kat Kulim. Mak Tok ni mak kepada mak aku. Pergi rumah Mak Tok pun lepas tengah hari sebab pagi-pagi raya dah ada orang datang nak beraya. Pergi rumah Mak Tok, semua uncles and aunties and cousins ada kat sana so pergi rumah Mak Tok je sebab dah jumpa semua. Then singgah rumah sepupu kat Padang Serai and Ijok. Balik.



Raya Ketiga:

Kenduri sepupu aku. Boleh je kalau nak kawin hari raya ni kan? Meriah je sebab raya ke-3 orang masih ramai. Layan sangat makan nasi sampai gambar pengantin pun tak sempat ambik even sekeping pun. Booo...Padan Muka T_T.

Style, orang sibuk raya, dia dengan megahnya baring tengah alam!

Dah, serba sikit je kongsi kisah raya. Ramai lagi yang dok tulis pasal raya. For sure muak baca cerita raya je ye dokk? Nanti kalau rajin lagi menaip, InsyaALLAH tulis la lagik!

Saturday, July 21, 2012

Mengandung? FTW!

Assalamualaikum...

Selasa lepas bawak mak pergi medical check-up kat klinik kesihatan. Nak cuci luka bedah kat tangan mak. Masa nak tunggu giliran, aku dengan mak main-main la dengan seorang baby ni. Sumpah comel gila. Dah la jenis suka kat orang. Memang jadi mangsa cium aku la budak ni kan!

Mak baby tu, dari pandangan aku muda dari aku la. Aku pun macam kenal je dengan mak baby tu, tapi tak perasan sangat. So langkah terbaik adalah buat tak kenal, kecuali mak budak tu tegur aku cakap dia kenal aku, then itu lain punya cerita okay!

Masa dok main acah-acah dengan anak beliau, tetiba je mak baby ni tanya soalan yang buat aku sentap sekejap!

She   : Akak datang sini buat apa? Mengandung ke?

Me   : ......... (Aku tampar jugak mlut budak ni kang!) Eh, taklah. Teman mak.

Terus aku ambil tindakan mendiamkan diri. Takde dah aku acah-acah anak dia dah sebab sentap sikit, boleh?

Lepas ni kena diet la. Debab sangat sampai orang ingat aku mengandung. Dik oii, kalau akak kau ni buat pregnant check-up, nescaya kakakmu ini datang bersama suami beliau. Kerja aku pulak kan datang sorang-sorang buat medical check-up, suami aku a.k.a bapak anak aku tak datang teman sekali walhal aku mengandungkan anak dia! Eh, emo pulak apasal entah? Bukan kahwin lagi pun sampai nak emo+sentap bagai!

Pregnant?
FTW!





NotaTangan: Ada dua sebab kenapa budak tu cakap aku ni mengandung. Pertama sebab baju aku atau mungkin jugak sebab memang aku nampak macam preggy woman!

Friday, July 13, 2012

Officially...

Assalamualaikum...

Now I'm officially graduated student!
Now, I'm an unemployment graduate.


PLEASE HIRE ME NOW!
DESPERATELY NEED TO FIND A JOB!
HAHAHA...

Wednesday, July 11, 2012

Final Year, Last Semester, Last Class as a Degree Student. Sedey ke?

Assalamualaikum...

21Jun 2012, Khamis

Tarikh keramat menandakan hari kelas terakhir sebagai pelajar Ijazah sarjana muda Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi. Ya, selepas ni no more class for me as degree student. InsyaALLAH.

Kelas terakhir adalah kelas Service Management yang diajar oleh Puan Siti Hajjar, lecturer yang sangat sempoi dan sporting serta supervisor practical aku yang sangat superb! Kelas terakhir pun madam still mengajar sampai habis topik. Sempoi kan? Tapi dia ajar tak lama pun, then kami semua satu kelas sibuk berpartayyyyy padahal hari sabtu (23 Jun 2012) ada VIVA (sebut vaiva). Hebat dan ohsemkan kami?

Tak sangka, pejam celik pejam celik dah tiga tahun aku menuntut kat UiTM Kedah ni. Rasa macam baru je mak dengan abah hantar daftar sini. Macam baru je dapat duduk dengan 3 orang senior dalam bilik. Macam baru sangat kenal dengan kawan-kawan baru yang sekarang ni merupakan kawan-kawan yang Awesome. Macam baru je rasa alam budak universiti. Tup-tup dah habis belajar dah pun.

Bila ingat-ingat balik, masa belajar kat universiti ni la baru nak berdikari. Masa first sem dulu, belajar berpuasa jauh dari family. Uwaaaaa... Rasa macam, eh boleh ke bangun sahur, bukak puasa tanpa mak dengan abah? Tanpa lauk kuih air yang sedap-sedap? Tapi alhamdulillah, dapat je isi perut setiap kali bukak puasa. Hidup jugak sampai sekarang.

Masa belajar kat universiti ni la baru nak belajar berdikari dengan menyewa dengan kawan-kawan satu course. Excited jangan jabaq la. Rasa macam orang yang dah berkerjaya bila dapat duduk rumah sewa dengan kawan-kawan (motif?). Beli barang dapur, kemas rumah, kejut kwan-kawan bangun sahur, masak sama-sama, tidur ramai-ramai depan TV. Oh, bestnya!

Masa belajar kat universiti ni jugaklah belajar outing dengan kawan-kawan. Sebelum ni tak pernah outing jauh-jauh dengan kawan-kawan sampai overnight2 ni.Bila menyewa sendiri, outing adalah perkara wajib yang perlu dibuat. Overnight hanya sekali masa part 1. Perlis, Kedah, Perak apatah lagi Penang adalah tempat yang selalu dikunjungi! Ohhh...awesomenyaaaa...

Sekarang dah habis belajar pun. Tinggal nak jawab exam je. VIVA dah habis present. Hardcover pun dah hantar. Alhamdulillah, cuma ada minor problem je. Masa kelas terakhirlah, sibuk nak mengambik gambar. Konon sebagai kenangan, padahal pantang keluar selalu je ambik gambar. Camera addicted. Itu akulah tu! Dah tulis sikit-sikit. Ada gambar yang perlu ditempek dalam entry ni. Layan jelah gambar-gambar yang adaaaa...

Sebelum masuk kelas terakhir.
Boleh tengok muka dan gaya aku semuanya sama
kecuali gambar terakhir, Ni semua gara-gara dorang ambik gambar
tak bagi tahu -_-"
Orang lain ada je gaya yang lain-lain, aku je gaya yang sama
pffftttt-..-



Suasana dalam kelas lepas Madam Jaja habis mengajar.
Dah macam habis final paper, termasuklah aku -..-




Dan lagi gambar dalam kelas.
Walaupun lecturer ada je dalam kelas, tapi 
kami tetap slumber ambik gambar.



Ada jugak yang ambik kesempatan nak menari cha-cha!
Juju dan Yaya kemain happy sebab kelas dah tak ada sampai
menari-nari dorang dalam kelas. Seronok sangat lettew dah nak habis
blajo!




Ada jugak yang sudah mula berparti Mamee dalam kelas. Sungguh
kurang sopan berparti didepan lecturer!
Gambar 1st tu adalah model terbaru
Mamee MONSTER, sesuai dengan bentuk badannya!





Kesian Madam Jaja tengok je kami liar dalam kelas dia.
Maka kami dengan baik hatinya mengajak beliau ambik gambar sekali.
Tengok betapa gembiranya beliau mengambil gambar dengan kami =')
Persoalan disini : mana satu lecturernya?




Jawapanya adalah yang pakai baju serba biru ini.
Beliau adalah lecturer yang sporting dan awesome sekali.
Serta supervisor practical aku yang superb!
Ok, boleh gelak berjemaah tengok muka aku yang macam orang tahan berak ittew -_-"





Random pictures...
(Sebenarnya tak tau nak tulis caption apa, pffftttt)



Mak Teh (Jannah) dan "ANAK SAUDARA" beliau.
Pantang je mak teh dia hilang, gelabah kecik cari!
Sampai kalau nk berjalan pun dengan mak teh!
HAHA....




Kau mampu dalam kelas pun buat SPSS?
Esoknya dah nak present VIVA.
Kami mampu! (Bukan aku la kan!)




Tuan empunya DSLR pada hari tersebut.
Dengan ehsan camera beliaulah, gambar-gambar kami
semua cantik-cantik terutamanya gambar AKU.
Okay, boleh muntah ramai-ramai!





Akhir kelas pun, "ceti" kelas ni tetap kutip duit.
"duit, duit,duit. Bayaq duit cepat!"
Kata Jue Hyza kepada kami sekelas T.T




Ini bukan rasuah ehhh...
Ini adalah hadiah penghargaan kami kepada lecturer a.k.a practical supervisor kami hokeyyy
TQ Madam Jaja from us-Hanim,Dayang and Shahril =)





Ni pulak Miss Ardyanti.
Aku dan Jannah punya research supervisor.
Sangat baik, kelakar dan peramah.
Dan masih single (kot?)
Muka sehari sebelum berlepas ke Korea. Sampai hati Miss pergi 
tak bawak sayaaaa T_T




Tanda penghargaan.
Walaupun murah tapi kami ikhlas, Miss =)




Lepas kelas. Bebas tanpa sebarang kelas dah lepas ni. Fuhhhh..




Gambar aku dengan kawan-kawan kat UiTM Kedah ni
Gonna miss you so much nanti!
Sumpah!!!




On the way nak pergi kereta.
Amacam, EPIC tak muka aku.
Bukan candid tapi lakonan semata hokeyyyy




Kawan yang suka bagi orang gelak dikala suka mahupun duka.
NURHAZIRAH THARIMAZI!
Me love you so much tau! hahaha...



Kereta antik ini hanya terdapat di UiTM Kedah.
comel je kan?




"ALLAH MELIHAT APA YANG KAMU BUAT!"
.INSAF.






Banggunan UiTM Kedah.
Bakal jadi kenangan nanti...


Tak lupa jugak post pengawal.
Pengawal keselamatan kat sini baik-baik
sampai pernahlah dapat "surat cinta" a.k. saman parking dari pak guard
RM 100 tuuuu mahal siot saman la ni!



Down memory lane.
Jalan nak pergi rumah sewa aku.
Jangan pakat dok cari pulak nanti!



Sebelum balik, singgah pekena laicikang dengan laksa dulu.
Perghhh nikmat okay, nikmat. 
Tambah-tambah makan masa musim panas ni, layan baq hang...




Sarah comel!
Tokey ni...





Akhir sekali, gambar tuan belog yang debab harus ditempek jugak.
Alasannya: Inikan BELOG AKU!



Dengan berakhirnya gambar aku, maka berakhirlah entry bergambar yang mencecah lantai ini. Harap anda semua dapat menghayati semua gambar-gambar kenangan aku terutamanya aku dengan gembira. Jangan lupa untuk sediakan penadol dan air suam untuk ditelan sekiranya anda mendapat simptom-simptom pening atau nak muntah setelah habis membaca entry ini. Sekian, wabillahitaufikwalhidayah, Assalamualaikum w.b.t. (Pergghhh konklusi nak berhemah je kan!)

Tuesday, July 10, 2012

D O W N

Assalamualaikum....


Seriously, sekarang rasa down sangat!
Hopefully everything is gonna be okay.
Hopefully.

Wednesday, July 4, 2012

Assalamualaikum...



Dapat souvenir dari Korea. 
Weeeehoooo, sangat suka okay sebab akukan minah k-pop walaupun rupa bentuk tak sedikit pun mencerminkan k-pop. Ghasakkk...

Thank you My lovely supervisor. ILoveYou!

Monday, July 2, 2012

Have A Fun Trip With Friends!

Assalamualaikum...

Ehemmmm...Nak writing in English, takut salah grammar. Adalah lebih baik menulis dalam bahasa ibunda sendiri, InshaALLAH grammar takkan lari walaupun tajuk entry nak pakai bahasa penjajah!

Tujuan tulis? Sesaja sebab bosan, boleh?

Sebenarnya sebenarnya sebenarnya... Aku teringin  nak pi trip mana-mana negeri selain daripada Kedah dan Perak dengan kawan-kawan baik or besties. Teringin sangat! Ini serius! Entah, macam best je bila dapat hang out dengan besties besties ni. Bebas!

Tengok trend sekarang ramai yang suka bercuti dengan kawan-kawan daripada pergi dengan keluarga sendiri kan? What the? Bagi aku, bawak la pergi dengan family ke atau dengan kawan, aku tetap akan pastikan diri aku sendiri have the fun even orang lain sengsara bawak aku! Bukan tak pernah pergi trip dengan kawan-kawan, tapi pergi trip sekolah. Alaaa...yang naik bas ramai-ramai tu. Yang kalau nak kencing, tunggu sampai 4-5 orang nak kencing baru bas nak berhenti tuuuu... Tapi trip naik bas dengan kawan-kawan pun best jugokkk.

Yang aku nak pergi trip ni, trip yang pergi drive sendiri. Yang boleh kau nak berhenti disetiap R&R tanpa rasa bersalah. Yang kau boleh pergi mana-mana tanpa perlu tunggu berkumpul ramai-ramai naik bas sekali tu. Haaa trip yang tu yang aku nak!

Ikut perancangan memang ada nak ajak kawan-kawan pergi trip ni. Macam-macam tempat dok merancang nak pergi. Melaka la, Cameron la, Genting la, Pulau2 la, tapi entah bila jadinya memandangkan duit pun idak mandang! Tapi tu la, kita ni bukan boleh merancang lebih-lebih. Kang mesti tak menjadi! Ce tak rancang, mesti gempak gila jadinya!

Petang tadi ada mesej dengan Bella, ajak dia pergi trip without family ni. Dia cakap inshaALLAH. InshaALLAH tu maksudnya kalau berkesempatan kan? Moga-moga menjadilah hendaknya sebab dah lama aku tak jumpa perempuan ni. Last jumpa bulan April lepas. errr...lama la kan?

Okay, stop. Sebenarnya saja mengarut sebab tengok entry sorang blogger ni yang sonot sonot pergi bercuti dengan kawan-kawan. Aku ni boleh baca dengan jeles la. Takpe Hanim, dorang kayaaaa...Boleh pergi bila-bila jaaa...

Saturday, June 30, 2012

Conversation.....

Assalamualaikum...

Masa:      Petang-petang
Tempat:   Depan Rumah
Watak2:  Abah, Emak dan Anak perempuan mereka.


Si abah dan si emak sedang membersih halaman rumah dimana si emak menyapu sampah dan si abah menebas rumput-rumput dan pokok-pokok yang dah mampus. Si anak perempuan mereka yang pemalas hanya duduk di kerusi dan memandang kedua emak dan abah beliau membuat kerja (dasar anak pemalas, nasib baik comel!)

Anak   : Abah, kat sana boleh tebas lagi, boleh buat kawasan lapang lagi.

Abah   : Banyak cantik, dia duduk kat atas kerusi tu bukan rasa nak tolong ka apa!

Anak   : Malas. Lagipun sekali sekala balik kampung nak rehatttttt ja. Thehehe...

Emak   : Nak ambik penyakar ni, pi sapu kat tempat abah menebas nun. Mak nak rehat pulak. (Sambil join si anak duduk atas kerusi, tinggal abah buat kerja sensorang)

Anak   : Mak, kat keliling ghumah kita ni boleh buat 6 khemah kan?

Emak   : Khemah apadia? Dok tak dok sembang pasai khemah pulak.

Anak    : Khemah kenduri la mak. Kak cakap boleh muat 6 khemah dak? Boleh dak abah kalau pacak 6 khemah?

Abah    : Ni apasai dok tak dok sembang pasai khemah? Awat? Dah gatai nak menikah ka?

Anak    : Tak dak aih.. Saja ja tanya. Buat persedian awai ja.

Emak   : Belajar pun takdan nak habih, keja pun tak lagi, dah gatai sangat nak kawin!

Anak   : Ishh mak ni, kan dah cakap buat perancangan awai.

Emak  : Tak payah buat gotong-royong. Kalau kawin nanti pakai kontrak ja. Tak dak susah mak dah. Semua orang buat.

Anak  : Takmau. Tak best. Tak meriah. Nak gotong royong jugak. Baru rasa kenduri!

Emak  : Ya la. Meriah, rasa kenduri. Lepas kenduri aku yang lelah!

Abah  : Mak dengan anak sama ja. Dari sembang pasai khemah terus rancang kenduri nun!

Emak  : Anak dara hangpa la menghela nak kawin sangat. Nak ambik penyapu, pi sapu kat tempat abah menebas nun.

Si anak perempuan yang pemalas itu, terus bangun tapi bukan untuk menyapu sampah, tapi pergi masuk rumah tengok TV. Baguih sungguh anak dara la ni!


NotaTangan: Syok wooo sembang merapu dengan mak ngan abah. Nak-nak pulak dapat jadi anak bongsu sementara adik tak de umah ni...




Friday, June 29, 2012

Sesi Menjajah Negeri Perak!

Assalamualaikum...

Dah lama sangat bertangguh nak buat entry yang ada gambar ni. Bukan apa, malas nak edit, nak letak watermark bagai. Nak nak pulak sibuk nak siapkan research hari tu. Tapi, dalam sibuk-sibuk siapkan research, sempat je aku online. Facebook tetiap hari tak pernah miss! entry baru pun tetap up je walaupun....

So, lepas je habis VIVA (sebut VAIVA), terus je aktif distribute pendrive, cari gambar-gambar yang telah diambil (ayat kena skema sikit!). Homaiii...Banyak okey gambar-gambar semua. Tak muat pendrive, so kita haruslah membuat sesi mentransfer gambar-gambar ini ke dalam laptop secepat yang mungkin!

Gambar-gambar yang bakal diletakkan dalam entry ni adalah yang 3 minggu yang lepas. Harap maklum. Gambar aku and kawan-kawan pergi kenduri cukur rambut anak sedara our classmate, Gee kat Ipoh. Have fun sangat dapat konvoi ramai-ramai walaupun tengah sibuk dengan research bagai. Kalau nak ikutkan, banyak gambar masa pergi Ipoh ni. Aku just combine- combinekan sesetengah gambar tu. Sesetengah je okay sebab kalau nak letak semua gambar, mau cecah lantai entry aku ni!  Banyak sangat okay!

Dah, malas nak menaip. Tengok je la gambar-gambar yang ada! Kahkahwakawakahahahahuhuhu....

Konvoi 3 kereta. Berhenti kencing kat R&R Sg. Perak.
Sempat je snap gambar sementara nak tunggu yang lain
membuang sisa kumbahan!



Makanan sangat sedap. Lepas makan nasi, dengan muka
tak malu pergi tambah makan laksa. Konon nak kongsi dengan Dayang,
last2 aku bantai sorang!
Itu awesome okay!



Baby yang dirai pada hari tersebut.
Mohd Aisy Akram.



Baby Damia yang meraikan hari istimewa
Baby Aisy 
Muka tak nak tobam lagi kan?



Nak jugak bergambar dengan Baby ni. Mana tau cepat sikit datang jodohnya!
Wakakaka..
Gambar saje dikuningkan agar perbezaan warna kulit
tidak terlalu ketara, padahallllll....





Dah kenyang, tuan rumah, GEE ajak pergi jalan-jalan ke Gunung
Lang. Sesi menembak bakal bermula!



"Welcome to Gunung Lang"
Duta pelancongan Negeri Perak.
Confirm ramai yang tak singgah Perak
kalau aku yang jadi dutanya!



L-R
Gee, si tuan rumah
Us
Kanak-kanak comel yang sesat!



Sebelum mengembara ke Gunung Lang.
Bajet macam nak daki je gunung kat belakang tu kan?
Padahal hanya bermain di gigi ayer....



Kaum Hawa kelas aku. Sebahagian ye. Sebahagian.



Teman bergambar. Asal ada camera je muka automatik bertukar!
Dari masam, boleh jadi manis je muka ni siap boleh berposing.
Kau mampu?
Muka aku masam sebab aku ingatkan dorang fokus kat
Orked je, sebab tu tak ready!



Shalik.
Jangan ditanya kenapa dia buat muka macam tu.
Memang kalau ambik gambar dia, dia akan buat muka
yang pelik-pelik.
Harap maklum!



Our group pictures.
Aku just combine-combinekan je sebab banyak!
Pilih-pilih mana yang berkenan!



Dalam dok pilih-pilih tu, jangan pulak terpilih depa ni.
Depa ni dah berpunya dah naaa..
Our class lovebirds =)



Tengok....
Siap seiring sejalan lagi!
Siap jeling-jeling pengantin buat photoshoot lagi!



Aku jugakkk yang sorang2.
Sobs..sobs..sobs...



Last picture.
Masjid Ubudiyyah kat Kuala Kangsar.
Sumpah, first time masuk sangat cantik okay!
Maybe sebab masjid ni dekat dengan istana, so deco dia 
sangat sangat sangat cantik sampai kan cari telekung pun tak jumpa
sebab telekung dorang letak kat almari luar!




Sekian sahaja entry bergambar kali ini. Jumpa lagi diwaktu yang lain. Bubye!




NotaTangan: Kawan-kawan kelas dah ramai tahu aku ada blog. tsk..tsk..tsk...

NotaTapakTangan: Hai kawan-kawan kelasssssss......

Sila Kelik Cepat!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...