Pages

Friday, December 30, 2011

Kadangkala YAKIN Itu Penting-Part 2

Assalamualaikum...

Kemain lagi nak buat part-part bagai!
Alhamdulillah, dah 2 hari balik ke Merbok dengan tujuan yang mulia, nak study untuk final exam. Tapi, hampeh je. Bukan balik nak start buat revision ke apa, balik sibuk nak tunjuk skill masak-memasak. Konon-konon nak jimat duit tak nak beli kat luar, memasak kat rumah je. Pergi library kemain awal, berjaya bagi tumpuan dalam library 2 jam je, lepas tu mula fikir tengah hari nak makan apa. Apakah?

Dapat pulak geng yang suka makan + masak macam Gee, Juju, Fasha dan Jannah. Memang menjadilah acara masak memasak. Belum masak untuk makan tengah hari, dah tanya menu untuk menu petang? Menangis peserta master chef tengok nafsu makan kami berlima ni. Chef Wan pun mintak resign jadi chef bila tengok cara kami melantak. Takpe, sementara nafsu rajin ada lagi. Esok dah hilang nafsu memasak, timbul pulak nafsu membeli. Dan aku tak faham kenapa intro aku sampai 2 perenggan? Padahal nak cerita pasal yakin dah masuk pasal makanan. Apakah???

Back to the story, nak cerita pasal Yakin lagi sekali. Orang lain nak buat story part, aku pun nak! Balik Merbok kelmarin dihantar oleh mak dan abah tercinta sebab nak balik naik kereta Fasha takut tak muat. Almaklumlah, barang nak bawak balik lebih banyak dari barang empunya kereta. So mak decide nak hantar balik Merbok. Kemain lagi balik kampung 2 beg, bila balik Merbok 5 beg, dan semua berisi makanan dan barang-barang lain!

Balik Merbok aku yang drive sang kancil mak sebab balik nanti mak nak kena drive pulak. Kemain bawak sang kancil atas highway tak nak lajukan padahal semput dah sang kancil tu nak berlari atas highway. Pedal minyak jangan cakaplah aku tekan sampai lantai. Mana taknya, semua kereta aku nak potong! Tak padan dengan naik sang kancil, yakinnnnnnn je nak potong bas, lori semua.

Paling tak boleh nak diterima bila sang kancil yang aku bawak ni YAKINNNNN nak potong kereta mewah CC 1000 ke atas. Dan mampu pulak potong kereta Audi TT! Aku rasa owner Audi tu kesian tengok sang kancil aku nak potong dia dengan gigih so dia bagilah aku potong. Mesti dia tengok muka aku masa nak potong kereta dia tu tersangat yakin so dia bagi peluang Y____Y. Kesian aku!


Tak cukup dengan Audi, dengan Toyota, Honda, Merc pun aku potong dengan yakin. Konon nak menunjuklah pemandu wanita yang memandu kancil mampu memotong kereta mewah diatas lebuh raya. Kau ada ke buat macam aku? Hahaha..

NotaTangan: Nak buat apa pun kena ada rasa Yakin. Macam nak jawab exam, kena yakin dengan apa yang kita jawab walaupun jawapan kita lain dengan jawapan kawan kat sebelah/depan/belakang!

Wednesday, December 28, 2011

Kadangkala YAKIN itu penting!

Assalamualaikum...

Hari ni aku nak cakap pasal YAKIN. Saje aku capital semua huruf Yakin tu sebab nak bagitahu yang aku nak cakap pasal Yakin, boleh?



Yakin dalam bahasa omputihnya confident. Yakin ni kena ada dalam diri seseorang terutamanya dimasa-masa kritikal. Contoh terdekatnya adalah aku sendiri. Yakin pakai baju terbalik dan yakin berjalan tanpa menukar baju tu. Ya, sebab aku seorang yang berkeyakinan tinggi, kalau yang tak ada keyakinan tu, memang balik buat pembedahan plastik *panggg(hover)!

Hari ahad hari tu keluar dengan mak dan abah. Abah nak bawak belanja makan, mana boleh say NO! Rezeki jangan ditolak. Ye, tang tu nampak rezeki jangan ditolak bila berat naik, salahkan orang. Syabas Hanim, syabas!

Masa masuk GIANT baru perasan yang pakai baju terbalik. Malas nak kecoh-kecoh sekali mak tegur " rasanya hang pakai baju terbalik ni kak". Kantoi sudah! Baru ingat nak berahsia. "Ni fashion la mak" padahal nak cover line. Bukan kat GIANT tu takde fitting room, tapi bila dasar pemalas tu memang tak boleh nak kata apalah kan!

So, berjayalah aku berjalan dengan mak dan abah seharian dengan baju terbalik. Yang penting, YAKIN harus ada! Nasib baik mak dengan abah mengaku lagi aku ni anak diorang, kalau tak terpaksalah merayu sapa-sapa mengaku aku ni anak dorang!

Ok, tu je nak sembang. Esok dah nak kena balik Merbok. Ambik final exam, then balik Taiping balik for practical training. Hoishhh..Kalaulah final exam boleh jawab guna email, confirm aku tak balik Merbok, confirm aku tiru slide, confirm aku lulus cemerlang dan confirm semester ni aku DL! haha...

Sunday, December 25, 2011

It's Wrap for 5th Semester!

Assalamualaikum...

Akhirnya bersiaran secara rasmi di rumah. Yay, 22 December 2011, tamat sudah kelas terakhir buat semester 5. Sedar tak sedar tinggal lagi satu semester je aku bergelar pelajar. Lepas tu boleh la cari kerja, sara diri sendiri, InsyaALLAH, mak abah jugak.

Last week is a HECTIC week ever okay! Sangatlah busy sampai jatuh-jatuh sakit bagai. Mengada sungguh badan ni. Saat kerja menimbun dan diminta diberi perhatian, masa tu lah dia nak sakit, migraine, batuk, selesema dan tak lupa, demam! Takpe, dugaan semasa belajar-kata mak. Now, ada dirumah manis rumah. Habiskan cuti study week bermanja-manja dengan mak dan abah. Tak ada langsung kesedaran diri nak study for final!

2 minggu berturut-turut busy. Sampaikan tak ada masa langsung nak jenguk blog sendiri. Yang betulnya, malas nak update blog. Malas nak menaip sebab dah muak menaip entry ASSIGNMENT! Drama mandarin, presentation, test, carry mark, RESEARCH! Apa lagi? Semua kena settlekan sebelum 22 December. Merangkak jugaklah nak siapkan!

Paling sadis, siapkan proposal untuk RESEARCH! Homaiiii...Macam nak buat Thesis dah aku rasa. Tak tidur malam okay buat mende alah ni. Nak kena siapkan jugak kalau nak balik bergembira. Kalau tak, jangan mimpi nak balik rumah. Duduklah aku kat Merbok sampai exam nanti! But, syukur, aku dengan partner VIVA aku nanti, Jannah berjaya siapkan jugak malam tu even tido hampir pukul 4 pagi! #padan muka x buat awal2!


So, that's a WRAP!!!! Tak payah nak ingat-ingat lagi dah.
Semester depan punya cerita, kita simpan dulu!


NotaTangan: Esok cerita benda lain pulak. Kalau rajin menaiplah!

Thursday, December 22, 2011

Mak Rindu!

Assalamualaikum...

Tengah khusyuk buat Literature Review pasal Halal Research, mak called. Dalam pukul 10.00 malam tadi. Mak tanya kenapa semalam tak call, hari ni tak call? Jenuh menjawab sebab memang niat nak called mak tapi lewat sikit.

Mak rindu. Mak rindu aku dengan adik. Kalau rindu aku takpe lagi. Esok lusa dah nak balik kampung. Kalau rindu adik, berat sikit sebab adik sekarang tengah training. Mana boleh balik, call sesuka hati. Mak demam sebab mak cakap mak rindu anak-anak dia.

Haru aku kat sini. Kalau ada sayap, mau aku terbang balik Perak sekarang jugak. Kalau tak kenang esok ada test Bel, Mau aku ponteng kelas akhir esok. Kalau tak kenangkan proposal research tak siap, memang esok pagi aku balik Taiping!

Dear mak,
Akak tahu mak rindukan akak dan adik.
Akak jugak rindukan mak.
Akak kat sini pun menanggung rindukan mak dan abah.


Dear mak,
Sabar nantikan akak balik kampung.
Sabar tunggu 3 bulan lagi untuk berjumpa adik
Sabar harapkan akak dan adik balas jasa mak dan abah.
Sabar menantikan kita sekeluarga bersama!


Dear mak,
Tunggu akak 2 hari je lagi
Janji. 2 hari je.
Jumaat ni kita jumpa ye mak!
Tak mau sedih-sedih dah!


NotaTangan: Literature Review, kau tak kesian ke kat mak aku? Kenapa susah sangat nak buat cited2 ni??

Sunday, December 11, 2011

Ombak Tak Rindu Pun!

Assalamualaikum...

At last, setelah meroyan nak tengok Ombak Rindu lakonan kekasih pelakon pujaan hati, Abam Aaron Ajis! Seminggu lepas tayangan baru gedik nak pegi tengok. Nak buat macam mana, orang macam aku memang selalu busy dengan kerja tertunggak. Bila kerja dah habis barulah boleh berjimba buang duit dengan kawan-kawan!

So semalam plan nak tengok OMBAK RINDU akhirnya tercapai sudah. Pergi berempat dengan Gee, Fasha and Jannah. Tengok kat CS je pun! Lepas beli tiket, pergi lunch kat Pizza Hut, sekali dengan DDR and SRH. Kiranya berenam la keluar semalam.

Ni novelnya.
Lepas ni nak pinjam kat kawan, nak baca balik


Pukul 4:45 Petang baru cerita start tayang. Excited wey nak masuk tengok sebab sebelum ni ramai sangat cakap cerita ni best. Bagi beribu-ribu bintang tak nak over pulak kan! Ada jugak pesan bawak tisu banyak-banyak masuk panggung, takut tak cukup tisu nak lap air mata dan hingus! Motif sangat kan! Gee dengan gigihnya bawak tisu paket satu dozen. Mampu kau? 

Mula masuk panggung, ya Rabbi, panasnya. Rasa macam panggung takde aircond je! Dengan mak bapak bawak anak-anak masuk panggung. Anak-anak kalau duduk diam takpe, ni bising berlari merata. Tension aku tengok. Dah tu yang dah besar dabak buat perangai orang besar pulak. Bila lagu tema Ombak Rindu terpasang, diorang pun nak menyanyi sama! Eh, kau ingat ni tempat karaoke ke? Yang lebih over pun ade, menjerit dalam panggung. Apasal entah? Hilang feeling aku nak tengok! 

Over all cerita ni bagi aku agak bosan lah jika nak banding dengan novel dia. Boleh kira aku menguap berapa kali dalam panggung tu. Nak tidur pun ada masa tu. Bila part sedih-sedih ramai la yang menangis, bunyi srot sret hinggus tu yang tak menahan! Aku dengan Gee boleh gelak pulak masa part orang cakap sedih-sedih ni. Mana tak gelak, kelakar tengok orang ramai menangis beria sangat! Rupanya Fasha sebelah aku pun menangis. Tak macho dah kau Fasha! Mungkin sebab sebelum ni ramai yang cakap cerita ni sedih, maka feeling nak menangis masa part sedih terbantut!

~Ombak Rindu the movie~


Cerita ni bosan sebab banyak babak dia mendatar je. Lepas tu macam tak ada kesinambungan antara satu scene ke scene yang lain. Serius kecewa jugaklah dengan cerita ni sebab aku put high expectation kat cerita ni but akhirnya macam tak mencapai tahap yang aku nak. Aku rasa aku lebih feeling baca novel dia dari tengok movie dia. Ni pendapat aku je. Pendapat orang lain tak tahu lah. Aku boleh rate movie ni 3 out of 5 la. 

Tapi aku bagi banyak bintang kat Abam Aaron Ajis and Lisa Surihani and 8 bintang kat Maya Karin, boleh? But over all, lakonan semua mantap-mantaplah. Cuma aku tak berkenan sangat dengan cara Maya Karin @ Izzah dalam cerita ni. Kalau pun dia orang kampung, biarlah pandai pakai tudung sikit. Ni dah macam orang era 80-an, 90-an pakai tudung dah. Macam selekeh sangat padahal ramai je orang kampung sekarang pandai bergaya, pakai tudung lawa-lawa. Lisa pulak, mak aii...Garang benor! Dah la cakap laju-laju! Abam Aaron as usual, romantik tak nak kalah!


Hero dan Heroinnya.


Babak yang buat orang dalam panggung menjerit
pastu tertunduk-tunduk!
#romantiknyaabamaaron#

Macam mengandung pulak aku tengok Maya masa ni.
Nak back hug macam ni jugak!



#Izzah#
See, huduhkan cara dia pakai tudung.
Nanti keluar tudung Izzah @ Ombak rindu pulak!



Mila Karmila @ Lisa Surihani.
Love her character in this film!
Sumpah!


NotaTangan: We need to expect the unexpected kan?

NotaTapakTangan: Dah mcam pengulas filem dah aku ni!

Tuesday, December 6, 2011

Dah lama tapi nak update jugak!

Assalamualaikum...

Kejadian berlaku bulan lepas, tapi gigih nak update hari ni sebab tahap kebosanan yang melampau. Tak pergi kelas hari ni sebab tak sihat, tapi rajin pulak nak online! So, balik kepada tujuan asal menulis entry ni. Bulan lepas, budak-budak batch aku yakni budak-budak AM228 part 5 UitM Kedah telah mengadakan lawatan ke Jabatan Imegresen Malaysia dan jugak Akademi Audit. Pergi beramai-ramai macam rombongan sekolah dulu-dulu. Best yaw!

Lawatan ni sebenarnya bawah subjek Public Finance. Siapa yang ikut lawatan ni akan diberi markah. Gila tak pergi? Dapat markah free okay! So hari khamis lepas kelas, dalam pukul 3 petang, kumpulan pertama iaitu kumpulan aku bergerak dulu. Gila lenguh duduk dalam bas tu. Naik kematu bontot aku! 8 jam perjalanan. boleh bayangkan tak dari Kedah ke KL 8 jam? 8 jam sebab banyak sangat berhenti kat R&R. Pantang ada perhentian, mesti nak berhenti. Nak makan lah, nak buang air lah, nak solat lah. Tu yang lambat tu!

Sampai ke KL lebih kurang pukul 1030 malam. Terus menumpang(berbayar ok) kat wisma belia yang agak scary! 1 bilik 3 orang, duduk dengan Isfa and Jannah. Lapar jangan habaq la. Ketaq perut cheq nak makan. Nak pergi beli, macam tak ada yang menjual pun kat situ. Berlagak masa kat R&R tak nak beli makanan! Rezeki datang bila abah si Yaya datang nak melawat Yaya, terus dia order makanan untuk kitorang sekali. TQ abah Yaya!

Esok pagi lepas sarapan, terus bergerak ke Putrajaya ke Jabatan Imigresen. Okay, nak admit kat sini yang aku baru pertama kali pergi Putrajaya! Kesian kan? Impress aku dengan Putrajaya tu. Bangga jadi anak Malaysia bila tengok pusat pentadbiran yang awesome #gilapatriotik#

Lepas dah habis kenyang makan dengar penerangan kat Jabatan Imegresen tu, gerak pergi Akaemi Audit pulak. Tapi sebelum tu berhenti kat masjid dulu sebab budak-budak lelaki nak sembahyang jumaat. Kaum hawa pulak diberikan kebebasan untuk merayau di ALAMANDA selepas solat. Bagi yang ABC, seronoklah berjalan kan! Malas nak menaip dah, tengok je lah gambar yang ada kat bawah ni.


Sebelum sampai KL. Kat R&R
Sempat je kan!


Dua-dua taken! Eh, termasuk Isfa kat belakang.
Paw, nape muka kau macam tu?
Ehhhh...Aku pun adalah!

Depan Jabatan Imegresen with Gee =)
(asal aku nampak kuruih =_=')

Driver baru, DDR.
Bosan menunggu untuk dipanggil masuk ke JIM.


Dalam JIM. Aku kalau bab makanan ni, jarang tolak.
Serius tak muka aku amik makanan???

Baru sampai kat Akademi Audit
Aku dah macam staff kat situ je kan?
#perasan#

Harusssss!!!!

Muka orked beseri lagi, muka aku berlengas!
sempat je kami berdua ni kan!

Dalam AAN.
Tetap, makanan menjadi keutamaan aku!


Ni sumpah betul. Staff kat AAN semua cantik-cantik belaka!
Memang sapa nak kerja kat sini kena cantik kot!

Pasangan bahagia =)
DDR <3 SRH


They are flowers!
Cantik tak kawan-kawan aku?

Mereka kesayangan aku.
Dont mess with them! Boleh gelak sepanjang hari bila dengan dorang!
<3 <3 <3



Dah habis melawat AAN, baru boleh balik ke Kedah. Sumpah penat! Sampai ke Kedah lebih kurang pukul 12 malam jugaklah. Nasib baik esoknya cuti, so boleh tidoqqqq!!!

Sunday, November 27, 2011

Kalau Dah Menumpang, Buat Cara Menumpang!

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, selamat sampai ke bumi Merbok ahad lepas. Hujan rahmat turun tanda kesyukuran aku pulang dengan selamat. Nyiahhh. Hover kau! Balik ke Merbok bukanlah petanda yang aku dalam keadaan tenang ye kawan-kawan, tapi bertambah stresss! Mana tak stressnya, balik Merbok merupakan petanda bahawa hari-hari aku akan sibuk sepanjang masa! Dengan Project Management tak siap, Public Finance slide tak siap, test tak review lagi dan memacam. So, jangan ditanya nanti kenapa status aku diFacebook mahupun di mana-mana berbaur pelik!

Balik kelmarin dah menambahkan satu lagi pengalaman tak manis langsung. Pengalaman pahit masam dan masin mungkin! Kalau dari stesen bas Kamunting ke stesen bas Butterworth adalah perjalanan yang mendamaikan, siap boleh lena okay, namun perjalanan dari Butterworth ke Sungai Petani, penuh dengan pancaroba! Memang kalau nak naik bas City Liner dari SP-Butterworth atau dari Butterworth-SP memang satu pengalaman yang sedikit menakutkan. Nak naik bas tu kau ingat senang-senang dapat naik? Oh, tidak sama sekali okay! Berebut-rebut nasib tak tumbang je bas tu! (hiperbola lagi!)

Yang aku sakit hatinya, yang berebut dengan kami (rakyat Malaysia) adalah orang dari negara luar yakni Indonesia, Pakistan,Myanmar, Vietnam dan sebagainya. Dimana hak kami sebagai warganegara bilaman perlu berebut untuk naik bas (hiperbola lagi!) Dah kalau naik bas tu duduk senyap-senyap takpe, ni orang nak tido kejap pun tak boleh. Dah la bau badan nauzubillah, bersembang macam dia duduk dalam personal flight kan? Apa kau ingat kami ni tak bayar tambang ke hah?

Paling tak boleh blah masa naik bas dari Butterworth ke Sungai Petani. Ya Rabbi, punyalah scary! Bayangkan masa sampai kat stesen bas Butterworth tu, orang dah ramai tunggu bas kat tempat bas ke Sungai Petani. Boleh kata semua yang tunggu bas tu warga asing. Malas nak campur dengan dorang, aku dengan Jannah berdiri kat tempat yang kurang orang asing tu. Nak jadikan kebetulan, bas yang nak ke Sungai Petani tu berhenti betul-betul depan kami. Habis semua warga-warga asing tu bertempiaran lompat kat tempat yang kami berdiri tu. Sekali imbas macam kami ni mangsa yang bakal dibaham ikan Piranha dah!

Berhimpit-himpit jangan cakaplah. Si Jannah dah tersepit-sepit kat tengah orang semata-mata nak naik bas. Aku yang besar dari Jannah ni bertolak-tolak kat belakang. Azab okay nak naik bas! Dah macam pelarian nak lari ke mana entah. Aku ni dah redho dan pasrah je orang pegang-pegang aku. Atas bas jangan cakap la macam mana. Yang duduk dah penuh, yang berdiri pulak dari depan pintu sampailah belakang bas. Bayangkanlah berapa ramai yang naik bas tu? Kalau kena tahan JPJ, confirm kena angkut semua pergi balai!

Bila fikir-fikir balik, kenapalah syarikat bas ni tak sediakan bas khas untuk warganegara naik dengan tenang dan aman? Dan sediakan bas yang khas untuk pendatang ni dan terus hantar pulang ke negara masing-masing! Puas hati aku!



NotaTangan: Takut siot nak naik bas kalau macam ni!


Friday, November 25, 2011

Sayangnya dah berpunya ='(

Assalamualaikum...

Berhabuk dan bersawang tak menghalang niat aku nak tulis entry baru malam ni. Excited wey nak menulis ni.
Bersiaran langsung dari rumah sebab cuti awal Muharam, so haruslah rajin sikit nak menulis ni. Balik semalam naik bas dari Sungai Petani hingga ke Taiping merupakan pengalaman yang mencabar disebabkan aku kena berebut tempat dengan pendatang asing. Dah la kat stesen bas Butterworth kena jerkah dengan ulat tiket sebab aku buat muka kat dia. Pengalaman sungguh!

Dari Sungai Petani dah tanamkan niat dan iltizam nak buat sikit project assignment. Tapi, ketika entry ini ditulis, sepatah ayat pun aku tak tulis lagi. Demmmm... Petang tadi teman abah pergi Taiping, ada urusan dengan (...). Sebagai anak yang suka kikis duit abahnya, haruslah aku ikut dan singgah ke tempat yang aku suka!

Sebelum keluar rumah, mak cakap kat aku yang orang yang abah nak jumpa ni hensem, tinggi. Orangnya macam cina campur benggali sikit tapi melayu. Hah, cuba kau bayangkan sendiri. Aku dari rumah dok bayang macam mana punya hensemnya orang yang gambarkan tu. Bukan senang mak nak cerita hal ehwal lelaki hensem dekat anaknya yang gatal ni! Makin memuncak semangat aku nak temankan abah aku walaupun hati ini malas nak pergi.

Masa dah sampai pejabat yang abah nak pergi tu aku malas dah nak masuk sebab ramai orang sangat. Abah masuk seorang dulu, tapi keluar dan panggil aku masuk dengan dia. Ah sudah. Cuak weyh! Masuk dalam office tu terus ke bilik orang yang abah nak jumpa tu. Ohmaiiiii! Melting on the spot okayyy...Mak betul! Memang hensem, muka mix2 tapi full melayu, boleh? Badan nak taff je kan! Memang dah full set la lelaki ini! Mula la tak senang duduk bila berhadapan lelaki kacak hensem ni!Gelabah siott!

Kali ni setuju dengan pendapat mak. Memang betul mak cakap. Lepas ni kalau mak cakap lelaki tu hensem, boleh la percaya! Lepas habis urusan abah selesai, balik rumah terus cari mak. Cakap kat mak yang aku dah jumpa orang yang mak cakap tu. Sumpah hensem! Mak berkenan nak jadikan menantu kot, sebab tu beria cerita kat aku! Tadi dengan gigihnya cari facebook mr.Y tu. Tapi...HAMPA! Mr.Y already married with beautiful wife and have a son.. Kuciwanyalah. Tapi takpelah dah takde rezeki la tu ( pandai pulak pakai rezeki bila tak dapat jantan hensem kan!)

NotaTangan: Mungkin Allah tetapkan jodah yang lebih baik. Mak, sabar. Anakmu ini akan bagi menantu kepada mak nanti (gataiii!!!)

Monday, November 21, 2011

Sukan Sea: Perlawanan Akhir Bola Sepak.

Assalamualaikum...

Dah lama benar tinggalkan blog ni. 2 weeks to be exact. Eymokkk kemain lagi nak berspeaking kau! Biasalah bila blog ditinggalkan berminggu. Maknanya aku sibuk. Bila aku sibuk maknanya aku ni belajar. Faham tak? Okay, abaikan! Sekarang nak cerita pasal perlawanan akhir bola sepak Sukan Sea antara Malaysia dan Indon Indonesia.



Semestinya aku akan sokong Malaysia. Skuad Harimau Muda, Aum aum aum! Gila apa aku nak sokong Garuda ceit ceit ceit  pulak kan? Panas jugak la Facebook dengan status-status pasal bola ni. Trending Twitter mesti pasal #harimaumuda, #proudmalaysia, #Harimau, tak pun #Garuda? Aku? Malam nanti baru panas sikit nak up status baru. Baru hot sikit kan?



Malam ni akan bersiaran langsung dari rumah depan memandangkan TV kat rumah aku ni dah jahanam. Mampu kau nak pergi Stadium Bung Karno? Aku tak kisah kalau aku anak Bill Gates, bila-bila masa boleh terbang pergi Indonesia! Siap bawak rombongan ramai-ramai pergi sana. Ni, nak beli TV 50" pun duit tak mandang!

Sokongan malam ni terarah kepada pemain-pemain hensem (sahaja). So, kepada pemain-pemain yang berasa anda hensem, awas! Anda diperhatikan! Sakanlah aku lepas ni cari pasal pemain Malaysia. Lepas ni boleh up entry pasal pemain bola sepak lagi. Kalau dulu sibuk dengan Khairul Fahmi Che Mat, Shahrul Idlan Talaha, Amirul Hadi, dan Safee Sali, sekarang dah beralih kepada Izzaq Faris a.k.a Abang Panjang dan beberapa lagi nama yang aku lupa. Takpe, malam ni akan aku berusaha untuk ingat!



Tapi paling panas sekali pasal bola sepak ni ialah perangai penyokong Indonesia yang sangat kurang ajar bagi aku. Pleaselah, it just a game je kot. Apasal sampai nak ugut-ugut, caci-maki, perli-perli bagai? Cerdik sangat orang-orang ni bila sampai menyokong pasukan bola sepak dorang ni. Harap malam ni tak ada apa-apalah kejadian buruk yang berlaku.

Cuba jadi macam budak yang buat short video ni mengaspirasikan(wah, bahasa kau!) perasaan dia terhadap Malaysia. Okay je dia. Dah macam orang Malaysia dah aku tengok dia.





NotaTangan: Bakal jadi penyokong paling annoying malam ni (kot?)


NotaTapakTangan: May best Team win!

Saturday, November 12, 2011

Packing

Assalamualaikum...

Baru habis packing barang nak balik Merbok. Arghhh Tension! Asal nak balik Merbok je tension asal balik Merbok je tension! Baik tak payah balik ye dak? Tunggulah setahun je lagi. Lepas ni tak payah nak berulang balik merbok dah. Bukanlah benci sangat kat Merbok tu, banyak kot kenangan yang best ( tak best pun banyak jugak) cuma malas nak mengahadap kerja berlunggok je. Rasa-innnn, awal-awal tak nak buatkan?

Dah dah. Kang jadi entry panjang, tak balik jugak aku ke Merbok. Balik Merbok baru boleh aktif balik berblog. Duduk rumah malas nak jengah blog pun. Boleh?

Kbai, nak kemas barang lagi!

NotaTangan: Eh, hai Gee! Shhhhh...Jangan bising-bising tau. Kamu pun sama Dayang!


NotaTangan: Hi Bel, kau pun baca jugak kan!

Wednesday, November 9, 2011

Tahniah Aliyah!

Assalamualaikum...

Disini dengan gembiranya aku nak ucapkan tahniah kepada kawan baik aku, Aliyah kerana telah disahkan hamil 2 bulan. Entry kahwin dia aku tulis kat SINI.

Sorry Yah. Hang cakap tak payah hebohkan? Aku tak cerita kat kawan-kawan aku atau ahli keluarga pun. Aku just tulis dalam blog je weyh!

Apa-apa pun, Tahniah lagi sekali!!!

NotaTangan: Nak kawin nak kawin nak kawin!!!!

Sunday, November 6, 2011

Eid Adha 1432H

Assalamualaikum...

Selamat Hari Raya Korban!!
Tak ada aktiviti yang menarik hari ni. Just tinggal kat rumah dan mengonlinekan diri je. Dan seharusnya aku ucapkan tahniah kepada diri aku sendiri sebab berjaya habiskan menonton 2 buah movie dan juga tidur sepanjang petang!
Ok, tu je nak tulis. Malas dan tak de mood nak tulis panjang-panjang. Lain kali aku tulis lagi.
KBAI

Selamat Hari Raya Korban!

Assalamualaikum...

Selamat hari raya korban! Esok semua umat Islam akan meraikan hari raya korban. Bagi yang berkemampuan, bolehla buat ibadah korban. Keluarga aku kurang nak mampu, so tak buat korban. Rumah aku macam biasa, tetap meraikan hari raya ni. Bezanya, adik-beradik tak ramai balik. Aku? Wajiblah balik sebab memang dasar tak boleh ada cuti lebih, mesti balik kampung. Nak-nak pulak tak kahwin lagi ni. Boleh la selalu balik kampung, tak payah nak berebut dengan suami nak balik kampung kan? Eh eh!



Dah jadi acara wajib family aku setiap kali raya mesti bakar lemang. Tak kiralah raya aidilfitri ke, aidiladha ke mesti bakar lemang punya. Abah sangat gigih dan tekad ye nak bakar lemang. Sanggup bakar sorang-sorang kalau anak-anak jantan dia tak balik! Nasib tahun ni dua orang anak jantan beliau balik menolong beliau membakar lemang-lemang itteww! Aku sebagai anak dara tunggal, haruslah mempersiapkan diri didalam rumah untuk menjadi isteri yang solehah! Tolong mak masak rendang dengan gulai je kot! Tu pun TOLONG, bukan buat sendiri. Hampes!

Habis siap tolong mak masak dan kemas rumah, acara seterusnya ialah sesi mengacau abang-abang aku dan juga abah aku yang sedang gigih membakar lemang selama 4 jam tu! Sesi pertama ialah dengan mengadakan sesi karaoke percuma tanpa bayaran! Kesian abah aku terpaksa dengar anak dia ni menyanyi. Berkerut-kerut muka orang tua tu dengar aku menyanyi tadi, mungkin jugak faktor asap yang buatkan muka abah aku berkerut!

 kebetulan kot masa aku nyanyi tiba-tiba hujan turun. Timbul idea nak mandi hujan. Masa kecik-kecik dulu rajin jugak mandi hujan. Pantang hujan sikit, laju je aku keluar! Saje je tadi buat-buat alih motor lambat-lambat sebab nak bagi basah terus. Lepas tu goda-goda anak sedara dengan Firdaus turut serta mandi hujan, takdelah nampak pelik aku sorang je mandi hujan! Tetiba je abang aku join sekali. Galak la kami mandi hujan berempat! Orang lalu lalang depan rumah confirm pelik tengok budak-budak besaq dabak mandi hujan. Nasib baik tak demam tadi, kalau tak esok tak beraya habaq hang!







Tuesday, November 1, 2011

Wayang Free, Siapa Tak Nak?

Assalamualaikum...

Cerita ni sebenarnya dah lama, tapi dah memang jenis malas nak update entry panas-panas, sebab tu la cerita lama pun aku up sekali. Eh, kenapa ayat tunggang langgang nih -_-"

Hari sabtu lepas, DDR ajak pergi teman ambil bf kesayangan beliau kat stesen bas. Rindu jangan cakaplah! Bukan aku yang rindu kat bf DDR tu. Kau nak mampus? DDR la rindukan si SRH beliau. Maklumlah, si bf balik kampung 4 hari, mau tak rindukan? So, sebagai kakak yang baik kepada adik-adiknya, aku pun ikutlah meneman pergi ambil kat stesen bas. Nervous mak nak. Ambil kat stesen bas tu. Bagi yang baca blog aku ni mesti tau kenapa aku cuakkkk sangat nak pergi stesen bas SP ni. Macam nak pergi jumpa penjenayah kot!

Bertolak ke stesen bas SP dalam tengah hari la. Bajet nak lunch kat luar je. Dasar pemalas nak masak! Pergi naik kereta kuning menyerolang! Jangan tanya kereta siapa, aku sepak sekor-sekor karang! Walaupun kuning, lajuuuuu...Sampai jugak SP! Lebih kurang pukul 1 tengah hari SRH call DDR cakap dia dah sampai. Call DDR la kan? Tak kan call aku pulak. Pelik! Lepas ambik, terus pergi makan tengah hari. Harap maaf, gambar makanan tak ambil pun sebab masing-masing lapaq!

Habis makan, si SRH meroyan ajak DDR pergi Penang. Kau mampu nak tanggung semua SRH? Aku on je asal semua ditanggung. Walaupun esok ada kelas pagi! Habis fikir, SRH ajak kami pergi tengok wayang je. Orang nak belanja ni aku cepat je setuju! Dah, nak balik awal lagi (kononnya). Pergi ke Village Mall, tengok cerita apa yang best. Namun hampa. Ingat nak tengok SECTOR 7 tapi lewat la pulak. Atas cadangan pihak yang menaja tiket, maka beliau membuat keputusan nak tengok cerita hantu Hong Kong. Derrr...Aku cerita hantu ni lomah sikit tapi tetap setuju je asal aku duduk hujungggg.


Aku lupa nak rotate, pandai2 la adjust kepala!
Konon-konon macam takut sangatlah ni!


Hong Kong Ghost Story. Tu lah nama ceritanya. Ada 2 cerita hantu dalam tu tapi yang the first story tu lagi seram berbanding yang kedua. Aku ni macam tengok tak tengok je. Mana taknya, asyik tutup mata je! Rugi duit kau SRH belanja aku tengok cerita hantu! Yang paling tak boleh belah bila orang depan kami tetiba je duduk menegak bila aku dengan DDR tengah menunduk. Terkejut kot ingat hantu keluar ke apa! Dengan rambut serabai mencacak! Kussss semangat tau. Habis tengok wayang, jalan-jalan kat Village kejap lepas tu terus pergi cari kedai roti. Lapaq sangat sebab hujan lebat kat SP masa kami keluar tu. Then balik rumah. See, kami tak berjalan mana pun tapi balik tetap manghrib ye kawan-kawan! Ni gambar masa kat Village Mall tunggu nak masuk panggung. Aku tak tahu ape kena dengan pasangan kekasih ni. Meroyan sebab tak jumpa lama kot, sebab tu macam-macam aksi ada bila amik gambar!


See, DDR and SRH
Noisy Boy vs Midas

DDR and Hanim
Cat vs Tiger. Eh eh

Motiffff sangat!

Malas rotate.
(ok fine, gemuk!)

Motiff SRH jelir2??




Demotivate

Assalamualaikum...

TERIMA KASIH KERANA BERJAYA DEMOTIVATEKAN SAYA PAGI TADI.

SAYA TAK AKAN LUPA. INSYAALLAH!



Sunday, October 30, 2011

Terima Kasih Kawan =)

Assalamualaikum...

Borak-borak kosong dengan kawan sekelas masa dengar Talk untuk Post Graduate tadi. Terima kasih kawan sebab sembang benda yang agak ilmiah walaupun dalam keadaan santai =')

Ni dialog masa kami dengar talk tadi. He is fun to be chat with. Trust me!





DIALOG 1:

Kawan: Kenapa perempuan susah nak bagi lelaki kawin banyak?

Aku : Sebab perempuan tak suka berkongsi.

Kawan: Tak nak dapat payung emas ka kat syurga nanti?

Aku: Tak akan dapat kalau tak ikhlas ( betulkan?)

Kawan: Betul jugakkan? Tapi sebagai isteri, tak boleh halang niat suami nak tambah cawangan. Selagi laki mampu, apa salahnya.

Aku: Ikut suka sebab lelaki ada hak. Selagi dia mampu tanggung. Tapi aku tak mau la. Simpang!

Kawan: Kalau laki hang nak kawin lagi satu macam mana?

Aku: Tak tahu sebab aku tak pernah kawin lagi. Mana aku tau apa tindakan aku.

----------------------------------------------------------------------------
DIALOG 2

Kawan: Bahagiakan depa? ( merujuk kepada DDR dan SRH kat sebelah aku)

Aku: Hang pun bahagia jugak kan? Awek ramai kot!

Kawan: Aihhh, aku mana ada awek. Tak mau la cari awek. Aku nak cari bini!

Aku: Betul2, cari bini. Hang tolong sat cari suami kat aku sorang.

Kawan: Hang takdak pakwe ka Hanim?

Aku: Takdak la. Kalau ada, aku tak suruhla hang cari sorang kat aku.

Kawan: Takpa, hang tak payah risau benda-benda ni semua. Masa kita lahir kita dah ada pasangan masing-masing. Allah S.W.T dah tetapkan dah.

Aku: Betul2, aku takdak lagi sebab tak jumpa sapa suami aku tu. Aku dok tunggu dia la ni.

Kawan: Tunggu ja. Nanti jumpa jugak. Lambat atau cepat ja. Nanti hang kawin jemput aku tau.

Aku: Amin...doa-doala aku cepat jumpa bakal suami aku tu tau!

------------------------------------------------------------------------------

Sekejap je sembang dengan kawan aku ni. Kau gila orang bagi talk, kau nak sembang macam duduk kedai mamak?? Dia pun tak lama kat dalam talk tu sebab ada meeting. Tapi apa-apa pun terima kasih bagi pandangan dan kata-kata semangat buat orang yang tak bertemu jodoh lagi ( macam aku!). InsyaALLAH, aku kawin nanti, semua orang aku jemput!




NotaTanganA friend is one of the nicest things you can have, and one of the best things you can be


NotaTapakTangan: Sesungguhnya ALLAH SWTtelah menetapkan jodoh kepada setiap ciptaan-NYA.


Thursday, October 27, 2011

Second Round

Assalamualaikum...

Vanakam, salam Diwali. Eh, tak lewatkan nak ucap? Baru semalam Dewalinya kan? Disini saya ingin mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT DEEPAVALI kepada kawan saya yang beragama Hindu, iaitu Ahgilandam. Ok, dah. Ucapan tak nak kalah menteri pulak kan?

Sebenarnya nak cerita pasal cerita yang meletup-letup tu. Cerita Real Steel tu lah. Alaa..yang robot gusti-gusti tu lah. Sebenarnya minggu lepas aku dah tengok dah dengan Firdaus kat kampung. Gigih tau lepas makan tengah hari gerak laju-laju pergi Taiping Sentral sebab takut full house. Ye lah, sebelum ni nak tengok kat Sungai Petani, tapi full house la pulak. Frust je bila kawan-kawan yang tengok up status baru kat Facebook. Charlie Kenton awesomelah, Max Kenton super cutelah, Atom the bestlah. Bikin aku panas punggung je nak tengok der!



Sekali pergi Taiping Sentral, laju-laju jalan tarik tangan Firdaus naik atas. Takut ni. Kot-kot ken conggok kat depan cinema. Sampai-sampai depan kaunter siap tanya kakak yang jual tiket tu dah penuh ke tak. Kakak tu senyum-senyum je kat aku cakap " adik boleh duduk mana-mana adik suka sebab tak penuh pun". Ok, mak sentap nak sebab mak malu dengan kakak kaunter tu. Bajet macam ramai panggung tu. Paling kurang separuh panggunglah orang dalam tu. Sekali kau, tak sampai 10 orang pun okay! Gelabah tak pasal je!

Kelmarin, hari selasa buat plan ad-hoc dengan housemate, Fasha dan Jannah. Memang tak rancang okay. Masuk bilik Fasha konon-konon nak bergosip. Sekali dia cakap " Jom wayang!". Gigih check pukul berapa ada tiket. Pukul 9.15 malam ajak, pukul 9.50 malam dah terpacak depan Village Mall. Boleh? Tiket pukul 10.20, so tunggu je lah setengah jam tu sambil tengok gelagat muda-mudi (ewahh, cakap macam aku orang tua sangatkan!). Masuk panggung seat 3 baris depan. Bolehla tengok aku melenggak sambil nganga mulut! Ramai dowh. Kalau kat Taiping rasanya tak penuh punya!

Tengah syok-syok tengok Si Atom tu bertinju dengan si jahat Zeus, boleh pulak panggung tetiba black out. Mengamuklah orang dalam tu. Nak-nak pulak cina yang ramai dalam tu. Entah apa yang dorang carutskan pun aku tak tahu. Aku tak khatam lagi mandarin ni. Baru level 3 kot! Tunggu hamoir setengah jam jugaklah nak bersambung. Masa dah okay tu, cina-cina tu suruh mula masa Atom tu nak masuk gelanggang lawan dengan Zeus. Kau mampu masuk panggung boleh arah orang fast fowardkan filem tu? Konklusinya balik rumah pukul 1 pagi. Basuh muka, cuci kaki terus tidur. Memang terbaik!


Bapak dan anak. Dua2 aku nak. Boleh?



Ni la Atom, robot yang Max Kenton Jumpa.
Hebah woh!


Ambush.
Robot pertama Charlie Kenton yang patah kaki
masa lawan dengan lembu. sadis!




Noisy Boy.
Robot kedua Charlie Kenton.
Patah tangan pulak lawan dengan Midas


Yang ada penyapu tu lah Midas.
Serius macam trojan dulu kala!



Zeus the bad one.
Jahat gile dia masa lawan dengan Atom.
Sebak aku tengok Atom berlawan dengan dia.


Aku lupa nama perempuan ni tapi dia hot sangat.
Girlfriend ayah Max, Charlie tu lah.




Tak Mashimoto
Cool der cool!


Dekat Zoo. Masa ni Max paksa ayah dia cari game untuk
Atom. Serius, bapak borek anak rintik.
Masing-masing ketegaq!



Perlawanan Atom dengan Zeus. 
Masa ni orang dah bagi perhatian kat Atom.



Lawak okay masa ni. Charlie cakap dengan Atom
Sebelum ni dia perli Max cakap dengan Atom, lastly dia 
pulak cakap dengan Atom. Siap kena perli dengan Max lagi.




Masa ni Charlie ajar Atom bertinju. Hebat sangat aku 
tengok si Charlie ni.



Anak yang cute dan bapak yang handsome.
Aku nak dua-dua!
Nanti aku nak laki aku boleh mesra2 dengan anak aku macam ni
boleh???


  • Movie ni bagi aku superb la. Boleh menangis aku dalam panggung tengok cerita ni.
  • Hubungan bapak dengan anak yang mula-mula renggang, tapi akhirnya rapat. Best dowh!
  • Aku sedih kot bila tengok robot-robot tu berlawan sampai patah tangan, kaki segala.
  • Serius suka dengan gajet dalam movie ni. Nak satu bolesss??

NotaTangan: Kenapalah hero tua ni hensem sangat?

NotaTapakTangan: Dakota Goyo ni comel sangat. Nak culik boleh dak?

NotaJariJemari: Gambar semua pakcik Google bagi pinjam.




Sila Kelik Cepat!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...